Ga naar de inhoud
Spannende poule

Duitsland sleept remise uit het vuur tegen Spanje en houdt zicht op achtste finales

Morata tikt de 1-0 binnen. Beeld © ANP / Maurice van Steen

Duitsland heeft zich enigszins hersteld van de nederlaag tegen Japan in de eerste groepswedstrijd op het WK voetbal: tegen Spanje sleepte Die Mannschaft in een mooi duel een gelijkspel uit het vuur, 1-1. Zo houdt de ploeg van Hansi Flick uitzicht op plaatsing voor de achtste finales.

In de aantrekkelijke eerste helft was het Spanje dat het spel dicteerde. De ploeg, die speelde met het Barcelona-trio Busquets, Pedri en Gavi op het middenveld, tikte de bal rond en zocht geduldig naar gaatjes in de Duitse defensie. Duitsland probeerde het af en toe met een snelle uitbraak, vaak via het 19-jarige toptalent Jamal Musiala.

Na ruim zes minuten stichtte Spanje het eerste gevaar. Dani Olmo kwam door op links en vuurde een hard schot af. De Duitse keeper Manuel Neuer kreeg zijn hand er net voldoende achter: de bal knalde achter hem op de lat.

Doelpunt afgekeurd

Halverwege de eerste helft kroop Duitsland wat meer uit de schulp. Het werd voor het eerst dreigend met een schot van Gnabry. Dat miste echter kracht en ging bovendien een meter of twee naast het doel.

Dik vijf minuten voor rust leek Duitsland opeens met een voorsprong aan de haal te gaan: bij een vrije trap stond Rüdiger vogeltjevrij in het penaltygebied en hij kopte hard raak. Maar de verdediger bleek een halve meter buitenspel te staan. Zo zochten de teams toch met de brilstand op het scorebord de kleedkamers op.

Tweede
Lees ook:
Tweede grote verrassing WK: Japan wint van Duitsland

Het was op dit WK voetbal, dat precies een week geleden geopend was door Qatar en Ecuador, de eerste echte kraker tussen twee titelkandidaten. Dat was te zien ook: de ploegen schotelden het publiek bij vlagen goed en dynamisch voetbal voor. Met name de talenten Pedri en Gavi aan Spaanse kant, en Musiala aan Duitse zijde lieten zich met mooie acties goed zien.

In de tweede helft mengde Duitsland zich nadrukkelijker in de strijd. Tien minuten na rust leidde het jagen van de Duitsers tot een goede kans: Kimmich probeerde het vanaf ongeveer de penaltystip met een geplaatst schot, maar keeper Simon dook de bal uit de hoek. Aan de andere kant pareerde Neuer een slap schot van Olmo.

Duitsland feller

Na een dik uur was het plotseling raak voor Spanje: Jordi Alba brak door op links en gaf voor op de ingevallen Álvaro Morata, die bij de eerste paal de bal langs Neuer tikte.

Musiala had de kans om de ploegen weer op gelijke hoogte te schieten, maar hij schoot uit een lastige hoek tegen de keeper aan. Het duel werd feller en Duitsland vocht zich naar een paar halve kansen. Uit een van de energieke aanvallen was het Füllkrug die in minuut 83 met een streep van rechts hard en hoog de verre hoek vond: 1-1.

Spanje
Lees ook:
Spanje begint WK met zevenklapper tegen Costa Rica

Duitsland is door dit resultaat bij lange nog niet kansloos om zich voor de achtste finales te plaatsen. Omdat Costa Rica eerder op de dag verrassend van Japan won (1-0), hebben die landen nu allebei 3 punten uit 2 duels. De ontknoping valt aanstaande donderdag, wanneer beide poulewedstrijden om 20.00 Nederlandse tijd afgewerkt worden.

Als Spanje zijn sportieve plicht doet en Japan verslaat, is Duitsland met een overwinning op Costa Rica zeker van de tweede plaats in de poule, met 4 punten. Mocht Japan een punt afdwingen tegen Spanje en zo op 4 punten komen, dan zou Duitsland nog op doelsaldo Japan voorbij kunnen streven. Japan staat nu op 0, Duitsland op -1.

Kritiek in Duitsland

In Duitsland was er voorafgaand aan het duel met Spanje veel kritiek op Die Mannschaft. De spelers zouden meer met randzaken bezig zijn dan met voetbal. Voor het duel tegen Japan, dat met 1-2 verloren ging, hielden de spelers een veelbesproken protestactie. Bij de teamfoto sloegen ze hun hand voor hun mond, om aan te geven dat ze door de FIFA monddood waren gemaakt. Eerder had de FIFA het onmogelijk gemaakt dat de aanvoerder met een OneLove-armdband speelde, door met een gele kaart te dreigen.

'Mond
Lees ook:
'Mond gesnoerd': Duits elftal maakt statement over verbod One Love-band