Ga naar de inhoud
Voetbal

Matige spel van Oranje baart Van Dijk nog geen grote zorgen

Virgil van Dijk wil zijn teleurstelling over het gelijkspel van het Nederlandse elftal tegen Ecuador (1-1) zo snel mogelijk een plekje geven. "Laten we nu alsjeblieft positief blijven en de kopjes niet laten hangen", zei de aanvoerder van Oranje. "We hebben alles in eigen hand. We moeten wel beter gaan spelen maar dat kunnen we ook."

Het positieve is dat Oranje dinsdag in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar op het WK alles in eigen hand heeft. Een ruime zege volstaat waarschijnlijk voor de groepswinst en zelfs een gelijkspel is al goed voor een plek in de achtste finales. Viervoudig wereldkampioen Duitsland en Argentinië, tweemaal de beste landenploeg op aarde, zouden nu blind tekenen voor een dergelijke uitgangspositie. "Dat bedoel ik nu met positief denken", antwoordt Van Dijk als hij met die stelling wordt geconfronteerd. "Zo slecht staan we er niet voor."

Maar het spel van het Nederlands elftal op het WK baart wel zorgen. Net als tijdens het gewonnen duel met Senegal (2-0) presteerde Oranje onvoldoende in balbezit, erkenden bondscoach Louis van Gaal en zijn internationals. Memphis Depay is pas net hersteld van een hamstringblessure die hem bijna twee maanden aan de kant heeft gehouden. De topscorer van het huidige Oranje speelde tegen Senegal een half uurtje mee en stond tegen Ecuador een helft op het veld.

Wedstrijdritme

Depay kon niet camoufleren dat hij geen wedstrijdritme heeft en leek op een speler die nog in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zit. Ook zijn maatje Steven Bergwijn in de aanvalslinie worstelt met zijn vorm. Hij werd in de rust van het duel met Ecuador gewisseld. En met Teun Koopmeiners en Davy Klaassen in de gelederen is Frenkie de Jong de enige creatieve middenvelder van Oranje.

"Natuurlijk is het mogelijk om de volgende wedstrijd wel goed te spelen", bleef Van Dijk positief. "Daar hebben we de spelers ook voor. En volgens mij hebben we dat de laatste jaren ook tegen grote ploegen laten zien. Net zoals we weten dat we een ploeg hebben die lastig is te verslaan", doelde Van Dijk op een serie van zeventien duels onder Van Gaal zonder nederlaag.

"Ik vond ons in de eerste helft ook helemaal niet zo slecht voetballen tegen Ecuador", stelde Van Dijk. "In de tweede helft wel, toen zat er op een gegeven moment misschien wel niet meer in dan een gelijkspel. We kwamen in de problemen als die middenvelders Caicedo en Méndez druk gingen zetten. Maar zoveel kansen hebben we nu ook niet weggegeven. Aanvallend hebben we te weinig gecreëerd, maar ook dat kan zomaar snel veranderen. We hebben al vaak laten zien wat we kunnen."