Ga naar de inhoud
'Afscheid van eigen principes'

'Armzalig en armoedig': buitenland maakt Oranje met grond gelijk

Beeld © ANP

Nederland heeft tot zover geen beste indruk gemaakt op het WK voetbal buiten de landsgrenzen. Buitenlandse media zijn kritisch op het tweede teleurstellende optreden van Oranje in Qatar.

De Britse omroep BBC schrijft dat Nederland er 'armoedig uitzag in beide groepswedstrijden', al benadrukken ze dat Nederland nog steeds grote kans maakt om de laatste zestien te bereiken.

Oranje
Lees ook:
Oranje stelt teleur tegen Ecuador en mag blij zijn met gelijkspel

Het Laatste Nieuws, de grootste krant in België, vond het ook maar armoedig wat ze zagen: "Het gebrek aan energie, doelgevaar en creativiteit is alarmerend." De krant spreekt onverholen zijn teleurstelling uit over het huidige Oranje.

'Stonden toch voor totaalvoetbal?'

Dat Louis van Gaal niet eens ontevreden was met een gelijkspel 'geeft wel aan hoezeer Nederland afscheid heeft genomen van de eigen tradities', stelt de krant. "Onze noorderburen stonden toch voor totaalvoetbal. Voor Johan Cruijff en voor die heerlijke goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië in 1998. Het huidige Oranje is ver verwijderd van die Oranjes. Niet alleen qua niveau, maar ook qua opvatting en lef." 

Louis
Lees ook:
Louis van Gaal na gelijkspel: 'We laten de moed niet zakken'

In Duitsland gaan ze er minder met gestrekt been in, misschien ook omdat die Mannschaft zelf er ook nog niet veel van bakt tot nu toe. Desalniettemin 'stelde Oranje teleur, net als in de eerste groepswedstrijd', schrijft boulevardkrant Bild.

'Bij de keel'

De Franse sportkrant L'equipe zag dat Nederland er na de openingstreffer niet meer aan te pas kwam. "Ecuador greep Nederland bij de keel", stelt de krant. 

In Ecuador zelf zijn ze vooral blij met hun eigen prestatie, maar ook daar wordt opgemerkt dat Oranje toch bepaald niet voetbalt als de titelkandidaat die het volgens Louis van Gaal is. "Ecuador liet Oranje beven", kopt El Universo. "Ecuador domineerde grote delen van de wedstrijd tegen een van de titelkandidaten."   

Bekijk ook: Van Irakees tot Keniaan: zij houden van Oranje

02:28