Ga naar de inhoud
Versoepeling Qatar

Fans met regenboogkleuren welkom bij WK-duel Wales-Iran

Fans van Wales tijdens het eerste groepsduel tegen de Verenigde Staten. Beeld © ANP

Bij de tweede groepswedstrijd van Wales bij het WK in Qatar, deze ochtend om 11.00 uur tegen Iran, zijn fans met hoedjes en vlaggen in regenboogkleuren dit keer wel welkom in het stadion. Dat maakte de voetbalbond van Wales bekend.

Tot nu toe duldde de organisatie geen kledingstukken in de stadions waarop de regenboogkleuren te zien waren. Fans die met bijvoorbeeld hoedjes of shirts of armbanden met die kleuren bij het stadion aankwamen, werden gesommeerd die te verwisselen. Ook werd er gedreigd met uitzetting uit Qatar als fans die kleuren eenmaal binnen het stadion toch weer aantrokken.

Kleuren in alle stadions

Bij het eerste duel van Wales tegen de Verenigde Staten werden diverse fans met onder meer hoedjes in regenboogkleuren tegengehouden. "We hebben van de FIFA de bevestiging gekregen dat de hoeden en vlaggen in regenboogkleuren zijn toegestaan in het stadion. Alle stadions zijn hiervan op de hoogte gebracht", schrijft de voetbalbond van Wales.

Er is tijdens dit WK veel te doen over uitingen ter bevordering van inclusie. De captains van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken wilden in Qatar met de speciale OneLove-aanvoerdersband spelen. Maar de FIFA liet op het laatste moment weten dat deze actie bestraft zou worden met een gele kaart. Daarop trokken deze landen het plan in.

Ministers met OneLove-band

Wel leverden ze openlijk kritiek op de beslissing van de FIFA. De Duitse selectie sloeg voor de wedstrijdfoto, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Japan, uit protest gezamenlijk een hand voor de mond.

Behalve de Qatarese autoriteiten krijgt ook FIFA-president Gianni Infantino veel kritiek te verduren, nadat hij zélf kritiek had geleverd op de kritische houding van Europese landen. Zo namen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en later ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken naast Infantino plaats op de tribune, mét een OneLove-band om de arm. Of onze minister van Sport Conny Helder dinsdag ook met zo'n band op de tribune zit, is nog niet bekend.

'Mond
Lees ook:
'Mond gesnoerd': Duits elftal maakt statement over verbod One Love-band