Ga naar de inhoud
WK in Qatar

Oranje protesteert niet tegen FIFA: 'Punt achter alle politieke kwesties gezet'

Van Gaal: Oranje klaar met politiek, op naar de titel

00:50

Het Nederlands elftal zal morgen vlak voor de tweede groepswedstrijd op het WK tegen Ecuador geen signaal afgeven aan de FIFA, de wereldvoetbalbond die niet wil dat aanvoerders van deelnemende teams de OneLove-aanvoerdersband dragen.

"We hebben een punt achter alle politieke kwesties gezet nadat we vorige week arbeidsmigranten op onze training hebben uitgenodigd", zei bondscoach Louis van Gaal. "We willen ook niet het doel dat we voor ogen hebben om wereldkampioen te worden laten verpesten door acties van de FIFA of welke organisatie dan ook."

KNVB
Lees ook:
KNVB toch niet naar sporttribunaal CAS om OneLove-band, bond beraadt zich nog

Hand voor hun mond

De spelers van het Duitse elftal demonstreerden woensdag vlak voor het duel met Japan wel tegen de beslissing van de FIFA om een gele kaart te geven aan spelers die de veelbesproken band zouden dragen. De Duitsers hielden demonstratief een hand voor hun mond bij het maken van de elftalfoto. De Duitse ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, dat hun mond werd gesnoerd door het 'verbod' op de OneLove-aanvoerdersband.

De captains van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken waren tijdens het WK in Qatar van plan om de speciale band te dragen ter bevordering van inclusie. De FIFA liet echter weten dat er dan gele kaarten zouden volgen, waarna de nationale bonden besloten om het plan te laten varen.

Wat
Lees ook:
Wat nou geen drank in Qatar? De enige slijterij van het land is heel populair

Hierop besloten de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en de Belgische minister van Buitenlandse zaken bij het bezoeken van de wedstrijden van hun land de band zelf te dragen.

Ook de Nederlandse minster voor Sport, Conny Helder, overweegt de band te dragen wanneer ze volgende week maandag het duel Nederland Qatar bezoekt. "Het idee achter de One Love-campagne, namelijk verbinding en inclusie, ondersteun ik van harte. Wat ik ga aantrekken moet ik nog bezien", heeft ze via haar woordvoerder laten weten.

Hoeveel doden vielen er nou in Qatar? 

Als het gaat om doden van arbeidsmigranten rondom de bouw van stadions voor het WK doen veel getallen de ronde. The Guardian concludeerde uit onderzoek dat 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen tussen 2010 en 2020. Hierbij gaat het niet alleen om bouwvakkers, maar ook om andere arbeidsmigranten. De exacte doodsoorzaak is onduidelijk omdat Qatar dat niet registreert.

Mensenrechtenorganisaties noemen geen concreet getal, maar spreken over duizenden doden die gerelateerd kunnen worden aan werkzaamheden voor het WK. Dat is ook het aantal dat RTL Nieuws in de berichtgeving aanhoudt. Qatar noemde aanvankelijk het getal van drie doden. FIFA-baas Infantino nam dit onwaarschijnlijke aantal over. Later sprak WK-baas Al Thawadi over 400 tot 500 doden.

Bekijk ook: Correspondent Olaf Koens laat in Qatar zien waarom dit WK omstreden is