Ga naar de inhoud
Na Duitse minister

Ook Belgische minister draagt OneLove-band op tribune in Qatar

De Belgische minister Hadja Lahbib naast FIFA-baas Infantino. Beeld © ANP

In navolging van de Duitse minister Nancy Faeser heeft ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zich bij het WK-duel van haar land met Canada getoond met een OneLove-armband. De 52-jarige Lahbib nam met de veelbesproken band om haar linkerarm plaats naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Zeven aanvoerders van Europese teams, onder wie ook Virgil van Dijk namens Oranje, hadden zich dit WK voorgenomen de OneLove-band, die staat voor de bevordering van inclusie, te dragen. Maar de FIFA verbood dat op straffe van een gele kaart. De Duitse ploeg protesteerde voor het duel met Japan door voor de teamfoto te poseren met de hand voor de mond. Infantino had bij dat duel Faeser naast zich, eveneens met de bewuste band om de arm.

KNVB
Lees ook:
KNVB toch niet naar sporttribunaal CAS om OneLove-band, bond beraadt zich nog

Voor haar vertrek had Lahbib aangegeven dat ze met een politieke boodschap rond de verdediging van de mensenrechten, inclusief die van de lhbti-gemeenschap, naar Qatar trok. Ze ziet haar reis als een manier om het streven naar hervormingen op het gebied van de mensenrechten en arbeidsrechten te ondersteunen.

De Nederlandse minister Conny Helder (Sport) liet via een woordvoerder weten eveneens het dragen van een OneLove-band te overwegen wanneer zij volgende week het derde groepsduel van Oranje bezoekt. Helder gaat als sportminister naar Qatar om het Nederlands elftal aan te moedigen, maar gaat daarnaast - namens het kabinet - in gesprek over de mensenrechten en de arbeidsomstandigheden.

Sportminister
Lees ook:
Sportminister Helder overweegt dragen OneLove-band in Qatar