Ga naar de inhoud
Nieuwe droom: de wereldtitel

Oranje-debutant Andries Noppert: 'Ik droomde hiervan als kleine jongen'

Noppert moest bij zijn debuut enkele keren redding brengen tegen de Senegalezen. Beeld © Associated Press

Andries Noppert maakte vandaag in de WK-wedstrijd tegen Senegal zijn officiële debuut voor het Nederlands elftal. De 28-jarige doelman liet in een eerste reactie na de wedstrijd bij de NOS weten hier als kleine jongen van te hebben gedroomd. "Als het onder één bondscoach kan gebeuren, dan is het deze wel."

Van Gaal verraste vriend en vijand door Noppert als eerste doelman te kiezen. De doelman zelf hoorde vrijdag van de keeperstrainer al dat hij tegen Senegal zou spelen. "Ik had een gesprek met Frans Hoek, die vertelde me dat ik zou spelen. Van Gaal adviseerde me vervolgens om gewoon te spelen zoals ik bij mijn club speel."

Volgens Noppert 'zeiken we in Nederland te veel over keepers'. "We hebben hartstikke goede keepers in Nederland. Ik heb hier heel hard voor gewerkt en natuurlijk wat geluk gehad. Maar je moet mensen ook de kans geven."

Gezonde spanning

De doelman vertelde wel wat gezonde spanning te hebben gehad voorafgaand aan de wedstrijd. "Hoe dichterbij de wedstrijddag komt, hoe meer dat ook komt. Heel gespannen was ik niet. Maar het doet me ook wel iets."

Al voor het WK liet Noppert weten dat hij verrast was door zijn plek in het keurkorps van Louis van Gaal. "Ik hoop een penaltykiller te zijn", vertelde hij toen:

Keeper Noppert verrast met WK-selectie: 'Hoop penaltykiller te zijn'

01:10

Hoewel het tegen Senegal lang 0-0 bleef, verloor Noppert niet de hoop op een goed resultaat. "Geloof moet je altijd houden. Natuurlijk was het niet goed, maar dan is het wel knap als je alsnog een manier weet te vinden om een wedstrijd te winnen. Het kan nu alleen maar beter gaan."

Of hij ook in de volgende wedstrijden het doel van Oranje verdedigt, weet hij niet. "Als je het goed doet, heeft een coach in principe geen reden om te wisselen. Maar ik heb het daar nog niet met hem over gehad."

Wereldkampioen

Op de vraag of Noppert, na het uitkomen van zijn jongensdroom, nog andere dromen heeft, is hij duidelijk: "We zijn hier met een bepaalde reden. En dat is wereldkampioen worden."

Lof van medespelers

Andries Noppert kreeg na afloop veel complimenten van zijn ploeggenoten. Niet alleen vanwege een paar goede reddingen in de tweede helft, maar vooral ook vanwege zijn persoonlijkheid.

"Iedereen vindt Andries een topgozer", zei invaller Davy Klaassen, die diep in blessuretijd voor de tweede treffer zorgde. "Het is geen standaard jongen, een heel positief iemand. Je zou het eigenlijk mee moeten maken om te begrijpen hoe ik het precies bedoel."

Ook de andere internationals spraken na afloop in het Al Thumama-stadion lovende woorden over de Friese keeper, die een aantal jaren geleden bijna was gestopt met voetballen en op 28-jarige leeftijd zijn debuut in Oranje maakte. "Iedereen mag 'm graag, hij is lekker nuchter", vertelde centrale verdediger Nathan Aké, die de samenwerking met Noppert goed vond gaan. "Hij was heel kalm. Ook in het coachen oogde hij relaxed."

Moeizaam
Lees ook:
Moeizaam spelend Oranje worstelt zich dankzij late goals langs Senegal