Ga naar de inhoud
Eerste groepswedstrijd

Moeizaam spelend Oranje worstelt zich dankzij late goals langs Senegal

Cody Gakpo wordt gefeliciteerd nadat hij de 1-0 maakte. Beeld © ANP

Het Nederlands elftal is het WK voetbal in Qatar met een zege begonnen. De eerste groepswedstrijd tegen Senegal eindigde in een 2-0-overwinning. Pas na ruim 84 minuten wist Oranje de ban te breken. Cody Gakpo kopte een voorzet van Frenkie de Jong binnen. Davy Klaassen maakte in de slotseconden nog de 2-0.

Al na een paar minuten kreeg Oranje een eerste mogelijkheid: Cody Gakpo legde de bal in het strafschopgebied gevaarlijk terug op Steven Bergwijn. De Ajacied kreeg in het vervolg zijn voet niet goed tegen de bal. 

Een kwartier en enkele afstandsschoten van Senegal verder kreeg Nederland een tweede mogelijkheid. Frenkie de Jong kwam na een goede aanval in scoringspositie, maar had te veel tijd nodig.

Senegalese trommels

In het verdere vervolg van de eerste helft waren de kansen aan beide kanten spaarzaam. Het meeste spektakel kwam in de eerste 45 minuten misschien wel van buiten het veld: de Senegalese fans maakten flink wat kabaal met hun trommels achter het doel van keeper Andries Noppert. 

Oranje kreeg nog wel een mogelijkheid vlak voor rust. Steven Berghuis schoot na een vlotte aanval net over het doel van Senegal-keeper Edouard Mendy.

OneLove-aanvoerdersband
Lees ook:
OneLove-aanvoerdersband mag niet: 'FIFA laat duisterste gezicht zien'

In de tweede helft kreeg de ploeg van trainer Louis van Gaal al snel een nieuwe mogelijkheid om op voorsprong te komen. Uit een corner van Cody Gakpo torende Virgil van Dijk boven iedereen uit. Zijn kopbal ging een halve meter over. 

Kansen Senegal

Maar niet lang daarna moest Oranje-debutant Noppert voor het eerst echt in actie komen. Senegal-aanvaller Boulaye Dia testte de keeper van SC Heerenveen met een schot uit de draai. Noppert wist in de korte hoek redding te brengen.

Na ruim zeventig minuten kreeg Senegal een nog grotere kans. Op de rand van het strafschopgebied werd Idrissa Gana Gueye vrijgespeeld. Ook zijn inzet werd gepareerd door Noppert.

Memphis Depay was inmiddels in de ploeg gekomen voor Vincent Janssen. De aanvaller van FC Barcelona werd door Louis van Gaal niet fit genoeg bevonden om te starten. Met Depay in de ploeg probeerde Nederland alsnog een overwinning uit het vuur te slepen. 

Dat die overwinning er vervolgens ook kwam, was te danken aan Cody Gakpo. De speler van PSV ging vol voor de bal in een luchtduel met de keeper van Senegal. Gakpo was er iets eerder bij, kopte raak en liet Mendy daarmee kansloos. Davy Klaassen wist er in de slotseconden nog 2-0 van te maken.

Vrijdag spelen beide ploegen hun volgende duel. Voor Oranje wacht een duel met Ecuador, Senegal neemt het op tegen gastland Qatar.