Ga naar de inhoud
WK Qatar

OneLove-aanvoerdersband mag niet: 'FIFA laat duisterste gezicht zien'

Virgil van Dijk met de OneLove-aanvoerdersband bij de Nations Leaguewedstrijd tegen België. Beeld © MAURICE VAN STEEN

"Wat is de FIFA een ongelofelijk foute club." Met die woorden reageert lhbti-belangenvereniging COC Nederland op het nieuws dat landen die met de OneLove-aanvoerdersband aan de aftrap van het WK verschijnen daarvoor een 'sportieve sanctie' krijgen opgelegd. Amnesty International zegt 'ontzettend teleurgesteld' te zijn door het besluit.

De FIFA heeft laten weten dat de aanvoerders meteen een gele kaart krijgen voor het dragen van de OneLove-band. Oranjeaanvoerder Virgil van Dijk zou die eigenlijk dragen tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Senegal. De KNVB wilde met de OneLove-band graag een positieve boodschap uitdragen, voor verbinding en tegen alle vormen van racisme en discriminatie.

Na het dreigement van de FIFA besloten ook de bonden van Engeland, Wales, België, Denemarken, Duitsland en Zwitserland om af te zien van het statement.

'FIFA deugt niet'

"De FIFA laat zijn meest duistere gezicht zien", zegt een COC-woordvoerder. De belangenvereniging begrijpt de keuze van de KNVB. "Je kunt de KNVB en de spelers weinig verwijten. Ze hebben duidelijk van zich laten horen, ze hebben hun goede wil getoond. De KNVB heeft ook expliciet gezegd dat ze een boete zouden betalen. Maar als je aan het begin van het toernooi al zo op achterstand wordt gezet, is het een andere situatie. Dit is het probleem van de FIFA, die club deugt niet."

Oranje
Lees ook:
Oranje zonder OneLove-aanvoerdersband, FIFA dreigt met gele kaart

"Het is gewoon ongelooflijk dat de FIFA dit soort maatregelen neemt", zegt een woordvoerder van Amnesty International. "We zijn hierdoor ontzettend teleurgesteld."

Onbestaanbaar

Een gele kaart kun je je vanuit voetbalperspectief niet veroorloven, dat begrijpen wij ook, aldus de woordvoerder van Amnesty. "Wij spreken dus ook niet de KNVB of Van Dijk hierop aan, maar de FIFA."

Volgens Amnesty heeft de organisatie alle voeling met de 21ste eeuw verloren. "De FIFA trekt zich niks aan van maatschappelijke debatten en kritiek op het WK. Het was al erg dat ze niet voor een compensatiefonds voor de getroffen arbeiders in Qatar hebben gezorgd, zoals Amnesty heeft gevraagd. En nu stellen ze ook nog een verbod in op de OneLove-band, want daar komt het eigenlijk op neer. Het is onbestaanbaar."

Oranje
Lees ook:
Oranje op weg naar...? Na Qatar-discussies begint het WK nu toch echt

Eerder vandaag reageerde de KNVB al teleurgesteld. Nog nooit vertoond, noemt de bond de dreiging het besluit. "We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen", laat de KNVB in een reactie weten. "Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart moeten besluiten om af te zien van ons plan."

Sportminister Conny Helder is volgende week bij de laatste groepswedstrijd van Oranje tegen Qatar. Belangenvereniging COC hoopt dat de Nederlandse regering zich dan uitspreekt. "Zij kunnen geen boetes of gele kaarten krijgen. Ze zijn ervoor om zaken aan de orde te stellen, laten ze dat alsjeblieft gaan doen", stelt een woordvoerder van het COC.

Oranje speelt vanmiddag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) zijn eerste WK-wedstrijd tegen Senegal.