Ga naar de inhoud
Politieke boodschap

Aanvoerder Van Dijk heroverweegt dragen OneLove-band na berichten over gele kaart

Virgil van Dijk. Beeld © AFP

Virgil van Dijk zal heroverwegen de OneLove-aanvoerdersband op het WK te dragen als hij daarvoor met een gele kaart wordt bestraft. Dat zegt de aanvoerder van het Nederlands elftal zondag tegen de NOS in reactie op berichtgeving in het Duitse Bild.

De krant schrijft dat alle aanvoerders die een OneLove-band dragen mogelijk een gele kaart krijgen, vanwege het uitdragen van een politieke boodschap. "Ik speel niet graag met een gele kaart op zak en helemaal niet als we het kunnen voorkomen. Ik heb nog niets gehoord en als ik iets hoor, dan zullen we dat intern bespreken", zegt Van Dijk. De verdediger is nog wel van plan de OneLove-band maandag in de openingswedstrijd van Oranje tegen Senegal te dragen.

Duitse
Lees ook:
Duitse doelman Neuer draagt OneLove-band

De kleurige aanvoerdersband is een idee van de KNVB en staat voor inclusie en diversiteit. In Qatar, waar veel is te doen om mensenrechten, wil de bond op die manier een statement maken. Meerdere landen sloten zich bij het plan aan. Onder meer de aanvoerders van Engeland en Duitsland dragen de band ook. Frankrijk zag ervan af omdat de FIFA onduidelijk bleef over of het mag of niet.

De KNVB heeft al gezegd een eventuele geldboete voor lief te nemen. Op de berichtgeving in Bild, over de mogelijke gele kaart als straf, zegt de bond: "Dat is speculeren, een vraag van wat en als. Dat verandert het voor ons nu niet."

Correspondent Olaf Koens legt uit hoe de mensenrechten in Qatar worden geschonden:

Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar

04:06
Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar