Ga naar de inhoud
Arbeidsmigranten

FIFA-baas Infantino noemt kritiek op Qatar hypocriet: 'Dubbele moraal'

FIFA-baas Infantino in openingsspeech WK: 'Ik voel me arbeidsmigrant'

00:52

FIFA-baas Gianni Infantino heeft bij zijn eerste persconferentie op het WK voetbal in Qatar zijn ergernis uitgesproken over de 'dubbele moraal' in de westerse wereld als het gaat om het veroordelen van de leefomstandigheden in Qatar.

"Ik denk dat met wat wij als Europeanen de afgelopen 3000 jaar wereldwijd gedaan hebben, we ons nog 3000 jaar moeten verontschuldigen voordat we anderen de les gaan lezen", sprak de voorzitter van de wereldvoetbalbond in zijn openingsspeech.

Arbeidsomstandigheden migranten

In de lange aanloop naar het omstreden WK is veel kritiek gekomen, met name op de arbeidsomstandigheden van de migranten in Qatar en de daar heersende standpunten over homoseksualiteit.

Internationale organisaties als Amnesty International spreken zich al jaren uit over schendingen van de mensenrechten in het oliestaatje, dat in 2010 onder verdachte omstandigheden het WK kreeg toegewezen.

Bekende
Lees ook
Bekende oranjestraten kleuren nu lang niet allemaal oranje

Infantino zei dat de FIFA zich, in tegenstelling tot 'westerse bedrijven die hier miljarden hebben verdiend' wel heeft bekommerd om de rechten van arbeidsmigranten. "Hoeveel bedrijven hebben ernaar omgekeken? Geen enkele", beweerde de FIFA-baas. "Maar wij doen dat wel."

'Vandaag voel ik me een Qatari'

Infantino zei niet te begrijpen dat de vooruitgang die in Qatar wordt gemaakt geen erkenning krijgt elders en noemde de aanhoudende kritiek 'hypocriet'.

Afspraken
Lees ook
Afspraken kort voor start WK veranderd: alcoholverbod in en rond stadions

Zijn persconferentie opende hij met de woorden: "Vandaag voel ik me een Qatari, vandaag voel ik me een Arabier, voel ik me een Afrikaan, vandaag voel ik me homoseksueel, vandaag voel ik me een mens met een beperking, vandaag voel ik me een arbeidsmigrant."

De door alle kritiek geïrriteerde FIFA-baas wees later in zijn betoog naar anderen. "In de wereld leven 1 miljard mensen met een beperking, geen journalist die ernaar omkijkt. In Zwitserland, waar ik woon, is pas sinds de jaren 90 volledig stemrecht voor vrouwen. Laten we eerst eens in de spiegel kijken."

Bekijk ook: Een slaapplek op het WK? In deze container kost je dat ruim 200 euro per nacht

01:20
Het WK voetbal in Qatar gaat dit weekend beginnen. Een klein land waar ineens enorm veel voetbalfans op af komen. Om iedereen te voorzien van een slaapplek, zijn er dit soort bijzondere oplossingen bedacht: de containerparken.

Zijn statement, met name de zin 'ik voel me homoseksueel', werd op sociale media meteen bekritiseerd.

Veel twitteraars onderstreepten het feit dat wanneer Infantino daadwerkelijk homoseksueel zou zijn hij dat in een land als Qatar, waar dat illegaal is, niet zou kunnen zeggen.