Ga naar de inhoud
Brazilië favoriet

Worden we wereldkampioen? Oranje op plek 7 op lijst kanshebbers

Memphis Depay en Virgil van Dijk vieren de 1-0 tijdens de WK-kwalificatie tegen Gibraltar. Beeld © ANP

'We worden wereldkampioen!', riepen een hoop fans van het Nederlands elftal bij de uitzwaaitraining afgelopen maandag. Maar hoe groot is die kans nou eigenlijk? 7,2 procent om precies te zijn, als we de berekeningen van sportgegevens- en analysebedrijf Stats Perform mogen geloven. Grote favoriet: Brazilië.

Nederland staat op plek 7 op de lijst van grootste kanshebbers op de trofee, nét boven Portugal.

Het lijkt wel vrij zeker dat 'we' de groepsfase overleven. Volgens het rekenmodel is de kans dat Oranje in de knock-outfase belandt 53,1 procent, iets hoger nog dan de Duitsers (51 procent). De kans op het bereiken van de kwartfinale is 27,5 procent en in de finale 15 procent.

De positie van de landen op de lijst is bepaald door allerlei variabelen zoals historische en recente teamprestaties en inschattingen van mensen die meedoen aan goksites. Het model houdt ook rekening met de sterkte van de tegenstanders en de moeilijkheidsgraad van de weg naar de finale.

Brazilië in de finale

Brazilië heeft dus de grootste kans om te winnen. Het Zuid-Amerikaanse land, dat het toernooi al vijf keer eerder won, heeft volgens het model 16 procent kans om wereldkampioen te worden. De kans dat ze de finale halen wordt geschat op 25 procent.

Argentinië heeft de op een na grootste kans om het WK te winnen. De ploeg van Lionel Scaloni, de favoriet in groep C, heeft dit jaar een kans van 13 procent om de trofee in de wacht te slepen. Daarna volgen Frankrijk (12 procent), Spanje (9 procent) en Engeland (9 procent).

Frankrijk vrijwel zeker in achtste finale

Opvallend is dat Frankrijk van alle landen de grootste kans heeft om zich te kwalificeren voor de knock-outfase van het toernooi (91 procent).

Bekijk de lijst van kanshebbers hieronder:

Het WK bij RTL Nieuws

RTL Nieuws volgt Oranje op het WK voetbal, een van de grootste evenementen ter wereld. We doen verslag van alle gebeurtenissen rondom het Nederlands elftal, maar uiteraard ook van de schaduwkanten van het toernooi in Qatar, zoals de behandeling van arbeidsmigranten en de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap.

Op deze WK-pagina vind je artikelen en video's, maar ook het programma van alle wedstrijden. Het WK begint op 20 november, op 18 december is de finale.