Ga naar de inhoud
Actie Britse komiek

Komiek versnippert 11.000 euro als David Beckham WK niet veroordeelt

De Britse komiek Joe Lycett speelt met een ophefmakende actie in op het geweten van David Beckham. Lycett zegt 10.000 pond, omgerekend zo'n 11.000 euro, in een versnipperaar te gooien als de oud-voetballer en multimiljonair geen afstand neemt van het WK voetbal in Qatar.

Lycett vindt het onbegrijpelijk dat Beckham, een icoon voor de LHBTI-gemeenschap, bakken met geld verdient aan het promoten van een toernooi in een land dat de rechten van diezelfde gemeenschap aan alle kanten schendt.

De oud-international van Engeland haalt naar verluidt zo'n 150 miljoen pond (ruim 170 miljoen euro) binnen met zijn ambassadeurschap voor het WK in de oliestaat. 

Goede doelen

Lycett richt zich tot Beckham in een video op Twitter: "Als jij je banden met Qatar verbreekt, doneer ik 10.000 pond van mijn eigen geld aan goede doelen die homoseksuelen in het voetbal steunen."

"Maar als je dat niet doet, stop ik volgende week zondag om 12 uur het geld in een shredder, net voor de openingsceremonie van het WK. Ik zal dat ook streamen op internet. Niet alleen het geld maar ook je reputatie zullen versnipperd worden."

Bekijk hier Lycetts video:

Gay icoon

Lycett zegt Beckham, samen met Kim Woodburn en Monty Don, te beschouwen als een 'gay icoon'.

"Je was de eerste voetballer in de Engelse competitie die fotoshoots deed voor homomagazines als Attitude. Ook sprak je openlijk over je homofans, en je trouwde met een Spice Girl. Dat laatste is het meest gaye dat een mens kan doen", voegt Lycett er gekscherend aan toe.

In deze video laat correspondent Olaf Koens zien hoe de mensenrechten in Qatar worden geschonden:

Bekijk ook: Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar

04:06
"Voor de fans wordt het ongetwijfeld een feestje. Maar je moet wel weten tegen welke prijs."

Afknapper

Beckham krijgt niet alleen kritiek van Lycett, ook homorechtenorganisaties hebben hun afkeer over zijn handelen geuit. Zo ook Di Cunningham, medeoprichter van de Three Lions Pride, de grootste LHBTI-supportersclub van het Engelse nationale team.

Zij zegt enorm teleurgesteld te zijn omdat Beckham als 'bondgenoot' altijd op een voetstuk is gezet. "En dan blijkt dat hij heel veel geld krijgt als ambassadeur van dit WK, en dat is een ongelooflijke afknapper."