Ga naar de inhoud
Voetbal

Tevreden Jonker: alternatief systeem zeker niet de prullenbak in

Bondscoach Andries Jonker was "zeer tevreden" over het spel van de Nederlandse voetbalsters in de oefeninterland tegen Costa Rica. De 'Leeuwinnen' wonnen in Utrecht met 4-0 van het land dat volgend jaar ook meedoet aan het WK. "We hebben gewonnen, goed gespeeld en ik heb veel speelsters aan het werk kunnen zien. Alle doelstellingen zijn dus gerealiseerd", zei Jonker bij ESPN.

De bondscoach liet Oranje wederom starten in een 5-3-2-formatie. Dat experiment verliep vorige maand tegen Noorwegen niet naar wens, maar tegen Costa Rica was de uitvoering volgens Jonker aanzienlijk beter. "De vorige keer gierden de zenuwen door de keel, het ging toen niet. Op de training was toen wel al sprake van een goede uitvoering en deze week weer. Dit keer kwam het er ook in de wedstrijd uit. We speelden in een veel te hoog tempo voor Costa Rica en lieten de bal steeds snel van kant naar kant gaan. Na een half uur was het voor hen over."

In de laatste minuten voor rust liep Oranje uit van 1-0 naar 4-0. Het vierde doelpunt werd na een actie van de rechtervleugelverdediger Kerstin Casparij gemaakt door Esmee Brugts, die de linkerkant bestreek. "Een geweldige goal", aldus Jonker. "Dit systeem gaat na vanavond zeker niet de prullenbak in. Dit moet een alternatief zijn, dat zijn we nu aan het uitzoeken. Dat we Costa Rica zo makkelijk wegzetten, is bemoedigend."

De voetbalsters oefenen dinsdag in Zwolle tegen Denemarken. Het is onzeker of de Deense sterspeelster Pernille Harder dan meedoet. De aanvalster van Chelsea viel vrijdag in het met 2-1 gewonnen duel met Zwitserland geblesseerd uit. Signe Bruun maakte de Deense doelpunten.

Bron: ANP