Ga naar de inhoud
Persconferentie Van Gaal

Oranje begint openingswedstrijd WK tegen Senegal zonder Depay

Van Gaal over afbellen spelers: 'Bij sommigen tranen in mijn ogen'

03:05

Het Nederlands elftal speelt de eerste wedstrijd op het WK in Qatar zonder Memphis Depay. De aanvaller van FC Barcelona is nog niet fit genoeg, zei bondscoach Louis van Gaal vrijdag bij de bekendmaking van zijn selectie.

Depay voetbalde sinds 22 september niet meer vanwege een spierblessure. De aanvaller van FC Barcelona gaat wel mee naar het WK omdat hij volgens Van Gaal wel 'medisch fit' is. Tegen Ecuador en Qatar, de andere opponenten in de groepsfase, zou Depay wel weer kunnen spelen.

Met
Lees ook:
Met deze spelers gaat Oranje naar het WK en dit zijn de afvallers

Vincent Janssen van Royal Antwerp FC is naar alle waarschijnlijkheid de vervanger van Depay tegen Senegal, liet Van Gaal weten. "Dat is misschien een verrassing voor je, maar voor mij niet. Dat heeft met plan B en plan C te maken. Je hebt gezien dat Luuk de Jong en Wout Weghorst zijn geselecteerd", sprak Van Gaal.

Geen twijfel

Van Gaal kende geen twijfel om Depay mee te nemen. "Memphis is nog steeds geblesseerd, of niet hersteld. Dat is al tegen mijn visie in. Maar Memphis is zo belangrijk geweest voor deze ploeg. Niet alleen als voetballer, ook als mens. Ik heb daar een plaats voor opengehouden."

Depay zou, als alles goed gaat de komende week, wel in kunnen vallen tegen Senegal als daarvoor noodzaak is. Van Gaal: "We moeten hem 'opbouwen'. Het is niet dat hij zomaar kan spelen. Hij heeft de laatste weken getraind bij Leo Echteld. Maandag gaan we verder met de opbouw. Hij kan alles doen."

Van
Lees ook:
Van Gaal vindt keeper Cillessen uit vorm, Noppert enige in vorm