Ga naar de inhoud
Voetbal

Ajax wil koppositie redden in laatste week voor winterstop

Met een pijnlijke nederlaag tegen PSV nog vers in het geheugen weet Ajax wat het komende week moet doen. Overwinningen op Vitesse en bij FC Emmen volstaan voor de koppositie van de Eredivisie. "Dan staan we bij het ingaan van de winterstop waar we willen staan", zei trainer Alfred Schreuder.

De opvolger van de succesvolle Erik ten Hag hoorde zondag tijdens het verloren duel met PSV (1-2) de kritiek op zijn functioneren toenemen. "Schreuder rot op", zongen de fanatieke supporters van de F-Side. Ze wapperden met witte zakdoekjes en kregen een aardig deel van het stadion mee. "Ik snap die emotie", zei de coach uit Barneveld, "Het was slecht. We kunnen beter."

Het is november en Ajax heeft al zeven duels verloren. Tweemaal van PSV, Liverpool en Napoli en eenmaal van AZ. Niet toevallig de beste ploegen die de kampioen dit seizoen is tegengekomen. Schreuder zoekt nog steeds naar zijn beste team en stelt wekelijks andere spelers teleur. Dat zal de sfeer in de kleedkamer niet bevorderen. Wie naar Ajax kijkt ziet weinig spelplezier en onvoldoende spelers die er alles voor doen om voor elkaar door het vuur te gaan.

Evalueren

Ajax betaalde afgelopen zomer ruim 31 miljoen euro voor Steven Bergwijn. De recordaankoop wil net als Dusan Tadic het liefst als linksbuiten voetballen. Davy Klaassen hoorde zijn trainer vorige week nog zeggen dat hij een sterk koppel vormt met Brian Brobbey. Maar toch moest hij zondag weer plaatsmaken voor Mohammed Kudus. Ook Daley Blind is zijn basisplaats kwijt. De routinier hoort niet bij de snelste verdedigers van de Eredivisie, maar middenvelders en aanvallers inspelen kan hij als de beste. Het kan niet anders dan dat hij raar heeft opgekeken toen Schreuder na het duel met PSV klaagde over te weinig verdedigers met een goede passing.

Ajax verkocht afgelopen zomer voor meer dan 200 miljoen euro aan spelers. Maar de club gaf ook voor meer dan 100 miljoen euro uit op de transfermarkt. De clubleiding zal de lange winterstop benutten om de eerste maanden van het seizoen te evalueren. Het functioneren van Schreuder en technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar zal dan ongetwijfeld aan bod komen.

"We werden pas een beetje gevaarlijk toen we hoge ballen in hun strafschopgebied gingen pompen. Dat is niet het spel van Ajax", klaagde Bergwijn na de tegen PSV. En zo waren er wel meer spelers van Ajax gefrustreerd. Dat was duidelijk te zien tijdens de vele opstootjes op het veld. "We kunnen die energie beter steken in het spelen van goed voetbal", verklaarden Schreuder, Remko Pasveer en Jurriën Timber eensgezind.

Bron: ANP