Ga naar de inhoud
Conference League

AZ zeker van Europese overwintering na benauwde zege op Vaduz

AZ heeft zich verzekerd van Europese overwintering met een moeizame overwinning op FC Vaduz uit Liechtenstein. De ploeg van trainer Pascal Jansen boekte in de Conference League een 2-1-zege op de nummer voorlaatst van het tweede Zwitserse niveau.

Ondanks de op papier zwakke tegenstand rekende de nummer 4 van de Eredivisie zich op voorhand niet rijk. De Alkmaarders hadden de laatste drie duels verloren en ook de heenwedstrijd tegen Vaduz was lastiger dan de 4-1-eindstand doet vermoeden. AZ nam medio september pas in de slotfase afstand.

Meeste balbezit

Ook in Liechtenstein wist AZ lange tijd geen indruk te maken. De bezoekers hadden het meeste balbezit, maar deden er weinig mee. Vaduz zorgde voor rust zelfs voor het meeste gevaar met schoten van Kristijan Dobras en Ryan Fosso.

AZ
Lees ook:
AZ zeker van Europese overwintering na zege op Vaduz

AZ had de hulp nodig van de tegenstander om dreigend te worden. Een eigen doelpunt van Vaduz werd afgekeurd na een duwfout van Milos Kerkez, waarna verdediger Kevin Iodice bijna de bal in zijn eigen doel gleed. In de blessuretijd van de eerste helft testte Jens Odgaard eindelijk keeper Benjamin Büchel met een schot van afstand.

AZ opende vijf minuten na rust alsnog de score. Tijjani Reijnders bediende Kerkez, waarna de Hongaar een tackle ontweek en met een lage inzet de hoek vond. Vaduz gaf zich niet gewonnen en AZ-keeper Hobie Verhulst moest redding brengen op schoten van Merlin Hadzi en Fosso.

12 punten

Een kwartier voor tijd leek Myron van Brederode de wedstrijd te beslissen. De invaller, die net een minuut binnen de lijnen stond, speelde zijn man uit en vuurde de bal hard in de bovenhoek (0-2). Twee minuten later deed Vaduz al wat terug. Een breedtepass van Riechedly Bazoer werd onderschept door Nicolas Hasler en de Liechtensteiner rondde koel af: 1-2.

Verhulst moest in de slotfase nog een aantal keer handelend optreden, maar AZ liep geen schade meer op. Met de zege kan AZ overwintering niet meer ontgaan. De Alkmaarders hebben met nog één wedstrijd te gaan 12 punten. Dnipro-1 en Apollon Limassol, die deze donderdagavond nog spelen, staan op respectievelijk 7 en 4 punten. Vaduz heeft 2 punten.