Ga naar de inhoud
Geschopt, geslagen

Human Rights Watch: Qatar mishandelt leden lhbti-gemeenschap

Enorme banners met afbeeldingen van Harry Kane en Virgil van Dijk hangen op gebouwen in Doha. Beeld © AFP

Veiligheidsdiensten in Qatar hebben nog in september van dit jaar willekeurig leden van de lhbti-gemeenschap gearresteerd Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport.

De organisatie komt een maand voordat het WK voetbal in het land begint met het onderzoek naar buiten. De autoriteiten zeggen dat iedereen welkom is in Qatar, ongeacht seksuele geaardheid of achtergrond.

Mishandeling

HRW interviewde zes lhbti-personen uit Qatar die tussen 2019 en 2022 gevangen zijn gezet. Zij laten weten zowel verbaal als fysiek te zijn mishandeld. Het gaat om vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man. Zij zeggen tijdens de gevangenschap te zijn geschopt en geslagen. Ook meldden zij in totaal vijf gevallen van seksuele intimidatie.

Een trans vrouw vertelde aan HRW dat agenten haar na arrestatie beschuldigde van 'het imiteren van vrouwen'. Ze sloegen haar tot bloedens toe in het gezicht en schopten haar in de maag. Een agent zei: "Jullie homo's zijn immoreel, dus we zullen hetzelfde voor jullie zijn."

Alle zes werden zij zonder aanklacht vastgehouden. In één geval ging het om twee maanden eenzame opsluiting, zonder toegang tot rechtsbijstand.

Kamer
Lees ook:
Kamer ontstemd over beperkingen pers tijdens WK Qatar, wil dat kabinet zich uitspreekt

Geen van de zes kreeg een proces-verbaal. Volgens HRW kunnen de aanhoudingen om die redenen volgens de internationale mensenrechtenwetgeving als willekeurige detentie worden aangemerkt.

Homoseksualiteit is illegaal in het conservatieve en islamitische Qatar. Een regeringsfunctionaris uit Qatar ontkent de beschuldigingen echter in een verklaring en stelt dat de het nieuws van HRW 'informatie bevat die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is', zonder verder in detail te treden.

Zo
Lees ook:
Zo belangrijk is Qatar als handelspartner voor Nederland

De organisatoren van het WK stellen dat iedereen welkom is in Qatar tijdens het voetbaltoernooi, maar waarschuwen de lhbti-gemeenschap wel om onderlinge affectie niet in het openbaar te uiten.

HRW stelt: "De vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit moet permanent worden gegarandeerd voor alle inwoners van Qatar. Niet alleen voor toeschouwers die naar Qatar gaan voor het WK."

Bekijk ook: Wat je niet ziet van het WK in Qatar

02:14
In de aanloop naar het WK voetbal worden niet alleen bouwvakkers, maar ook beveiligers systematisch uitgebuit.
Bron: RTL Nieuws / ANP