Ga naar de inhoud
24 maart 2023

Oranje begint EK-kwalificatie met uitwedstrijd tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal begint de kwalificatie voor het EK 2024 met de op papier zwaarste uitwedstrijd, tegen de huidige wereldkampioen Frankrijk. Het duel staat op het programma voor vrijdag 24 maart.

Drie dagen later speelt de ploeg van Ronald Koeman, die na het WK in Qatar Louis van Gaal opvolgt als bondscoach, in eigen land tegen Gibraltar.

Nations League

Het Nederlands elftal werd gisteren bij de loting in Frankfurt ingedeeld in groep B. Als finalist in de Nations League behoorde Oranje tot de tien landen die als eerste werden verdeeld over de tien poules. Vanuit pot 2 kwam Frankrijk als tegenstander van Oranje uit de balletjes. De overige landen in groep B zijn Ierland, Griekenland en Gibraltar.

Oranje
Lees ook
Oranje wacht zware kluif: Frankrijk tegenstander in EK-kwalificatie

De nummers 1 en 2 van iedere poule plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van 2024 in Duitsland. Oranje heeft in juni volgend jaar geen kwalificatiewedstrijden op het programma staan, maar speelt dan de finaleronde van de Nations League. In eigen land strijdt het Nederlands elftal met Kroatië, Spanje en Italië om de eindzege in de derde editie van het landentoernooi.

Gibraltar als laatste

De ploeg van Koeman vervolgt de kwalificatie in september met een thuiswedstrijd tegen Griekenland (7 september) en een uitwedstrijd tegen Ierland (10 september). De thuiswedstrijd tegen Frankrijk is op vrijdag 13 oktober, drie dagen daarna speelt Oranje in en tegen Griekenland.

De nationale ploeg sluit de kwalificatiereeks in november 2023 af met een thuiswedstrijd tegen de Ieren (18 november) en het bezoek aan Gibraltar (21 november).

Koeman
Lees ook
Koeman krijgt van KNVB alsnog kans op eindtoernooi met Oranje

Oranje trof Frankrijk voor het laatst in 2018, tijdens de eerste periode van Koeman als bondscoach. In de Nations League verloor het Nederlands elftal toen met 2-1 in het Stade de France, maar in De Kuip zegevierde de ploeg van Koeman met 2-0.