Ga naar de inhoud
Voetbal

Koploper AZ moet zich van Jansen iedere wedstrijd weer bewijzen

AZ is de trotse koploper van de Eredivisie, maar volgens trainer Pascal Jansen moet zijn ploeg zich iedere wedstrijd weer bewijzen. "Een week bovenaan staan is leuk, maar niet meer dan dat", zei Jansen in de aanloop naar de uitwedstrijd van zondag tegen FC Utrecht (aftrap 14.30 uur). "De waarheid ligt altijd op het veld. Wij moeten ons elke wedstrijd weer bewijzen."

Als enige ploeg in de Eredivisie is AZ nog ongeslagen. De ploeg van Jansen voert met 20 punten uit acht wedstrijden de ranglijst aan, gevolgd door Ajax (19 punten), PSV (18) en Feyenoord (17). In de Conference League koerst AZ met 9 punten uit drie duels af op overwintering.

"We genieten ervan zolang als het duurt, maar iedereen is normaal en doet z'n ding", aldus Jansen. "We concentreren ons op hoe we deze positie voor elkaar hebben gekregen en hoe we door kunnen gaan om hem te behouden."

Fitheid Karlsson

Jesper Karlsson maakte donderdag als invaller het winnende doelpunt tegen Apollon Limassol (3-2). De Zweedse aanvaller is net hersteld van een hamstringblessure, maar volgens Jansen nog niet topfit. "Hij heeft de hele voorbereiding gemist, dus we moeten creatief zijn. Dat hij vorige week tegen FC Groningen startte, was uit nood. Tegen Apollon konden we ons aan het plan houden om hem aan de 'achterkant' van de wedstrijd te kunnen inbrengen. Jesper is hard aan het werk om zijn fitheid op te krikken en te zorgen dat hij waardevol blijft voor het elftal."

Tegenstander FC Utrecht pakte 10 punten uit de laatste vier wedstrijden en heeft zo de weg omhoog gevonden in de Eredivisie. "Utrecht is thuis altijd moeilijk te verslaan, met het fanatieke publiek er achter en een speelwijze met veel opportunisme, strijd en passie", aldus Jansen. "Hopelijk kunnen wij de wedstrijd wat beter controleren dan vorig seizoen en die tot een goed einde brengen."

Bron: ANP