Ga naar de inhoud
Voetbal

Na jaren van lof en euforie valt het woord 'crisis' bij Ajax

Het was dinsdag even wennen in de Johan Cruijff ArenA. Nadat Ajax de voorbije seizoenen de weg omhoog inzette en ook in Europa de aansluiting met de (sub)top weer vond, was er van die euforie niets meer over. Napoli liet het elftal van trainer Alfred Schreuder in de Champions League kansloos en won met liefst 6-1. Het betekende de grootste Europese nederlaag ooit voor Ajax.

Schreuder, die de succesvolle Erik ten Hag afgelopen zomer opvolgde, staat daarmee al vroeg in het seizoen onder druk. Ajax verloor de vorige speelronde in de Champions League met 2-1 bij Liverpool en wist daarna in de Eredivisie ook niet te winnen van AZ (2-1) en Go Ahead Eagles (1-1).

"We moeten dit met z'n allen recht trekken en karakter tonen", aldus Schreuder. "Dit is niet goed, dat is duidelijk. Maar of je het dan een crisis of wat anders noemt, dat maakt me niet zoveel uit."

Uitgaande transfers

Zowel Schreuder als aanvoerder Dusan Tadic verwees na het debacle tegen Napoli naar de vele transfers deze zomer. "Het contrast met de groepsfase van vorig seizoen is inderdaad groot", zei Tadic, daarbij refererend aan de ruime zeges die Ajax toen behaalde op Sporting Portugal en Borussia Dortmund. "We zijn zeven of acht spelers kwijtgeraakt. We hebben meer wedstrijden nodig om de automatismen erin te krijgen. Het is nog steeds een proces. Maar het mag geen excuus zijn voor de ruime nederlaag van vanavond."

Schreuder verwees naar de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Liverpool (2-1), nu drie weken geleden. "Toen kreeg ik nog vragen of dit het beste Ajax was van de laatste jaren. Nu is dat anders. We hebben deze zomer veel wisselingen gehad. Aan het begin van het seizoen leek het er wel snel in te zitten, maar nu even niet."

Verval

Ajax won vorig seizoen in de groepsfase van de Champions League alle zes de wedstrijden en kreeg maar weinig doelpunten tegen. Napoli had er dinsdag nog wel meer dan zes kunnen maken. Schreuder zal, naast vele gesprekken met zijn verdedigers, ook voor zichzelf moeten bepalen hoe hij de komende wedstrijden wil gaan voetballen. In de Eredivisie rouleert hij geregeld en in de Champions League hield hij tot dinsdag vast aan dezelfde elf basisspelers. Velen van hen gaven tegen Napoli niet thuis, waaronder ook Tadic.

"Dit is een hele grote les voor ons", sprak de 33-jarige aanvoerder. "We moeten kijken naar wat er precies gebeurd is en daarna ons hoofd omhoog houden en vooruit kijken. Dat is nu misschien niet makkelijk, maar het zal moeten. We moeten allemaal in de spiegel kijken."

Bron: ANP