Ga naar de inhoud
Voetbal

Jongerenclubs coalitiepartijen vragen kabinet om boycot WK Qatar

Terwijl het kabinet nog twijfelt over de vraag of het een afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar stuurt, roepen de jongerenorganisaties van de vier coalitiepartijen op dit vooral niet te doen. In een gezamenlijke oproep aan het kabinet noemen de JOVD (VVD), de Jonge Democraten (D66), het CDJA (CDA), en PerspectieF (ChristenUnie) het "onbegrijpelijk" dat het wereldkampioenschap in november in het golfstaatje plaatsvindt.

De politieke jongerenorganisaties noemen niet alleen de erbarmelijke omstandigheden van arbeiders (volgens onderzoekers zijn enkele duizenden om het leven gekomen bij de voorbereidingen van het toernooi), maar ook de schending van mensenrechten door Qatar.

"In een officieel statement kan het kabinet onze positie vervolgens verduidelijken en een rechtvaardige afhandeling in gang zetten", schrijven de jongerenclubs. Ze lijken daarmee te reageren op het argument van het kabinet dat het geen gesprek kan voeren met Qatar over mensenrechten "als je niet gaat en ze de rug toekeert", zoals minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) deze week zei in de Tweede Kamer. De organisaties zijn het daar niet mee eens: "Je staat hierin absoluut sterker wanneer je níét afreist, dan wanneer je wél gaat - en automatisch meedoet aan alle festiviteiten", schrijven ze.

Al meer dan anderhalf jaar geleden nam de Tweede Kamer een motie aan om het WK in Qatar te boycotten. De Kamer wil geen ministers of koning sturen naar een land met zo veel wantoestanden, slavernij en ernstige vormen van uitbuiting. Het kabinet hield tot nu toe steeds de boot af, maar zal binnenkort met een besluit moeten komen. Verantwoordelijk minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei eerder dit jaar dat het gesprek met Qatar vruchten lijkt af te werpen. Het kabinet wijst er ook op dat het Qatar nog nodig kan hebben voor verdere evacuaties uit Afghanistan, en mogelijk als leverancier van schaarse energie.

Bron: ANP