Ga naar de inhoud
Mensenrechten

Deense voetballers met protestshirts naar WK: 'Wij willen niet zichtbaar zijn'

Beeld © Hummel Sport

De Deense nationale voetbalploeg draagt sobere shirts tijdens het WK in Qatar. Op het rode thuisshirt en het witte uitshirt zijn de logo's van de Deense bond en de kledingsponsor nauwelijks te zien. Daarnaast wordt een volledig zwart shirt gemaakt als statement tegen mensenrechtenschendingen in Qatar. "Zwart is de kleur van rouw."

Dat meldt het Deense sportkledingbedrijf Hummel dat de shirts van de elftal maakt. "Wij willen niet zichtbaar zijn tijdens een toernooi dat duizenden mensen het leven heeft gekost", schrijft Hummel.

Andere acties

Dit is niet de eerste keer dat Denemarken zich uitspreekt over de arbeidsomstandigheden in Qatar. Eind vorig jaar werd bekend dat de Deense spelers WK-trainingskleding dragen met daarop boodschappen over mensenrechten. Twee sponsors van de Deense bond stelden de ruimte voor hun logo's daarvoor beschikbaar.

Denemarken neemt zo min mogelijk vertegenwoordigers mee het WK. "Onze deelname in Qatar houden wij bij het sportieve gedeelte", zei algemeen directeur Jakob Jensen.

Het Deense elftal doet ook mee aan de OneLove-campagne, die door de KNVB is opgezet. De aanvoerders van een aantal landen dragen de 'OneLove-aanvoerdersband' bij hun interlands. De campagne staat voor verbinding en dus tegen elke vorm van discriminatie.

Meer
Lees ook:
Meer acceptatie in het voetbal: tien landen doen mee