Ga naar de inhoud
Voetbal

Oranje kan voor kwalificatie EK 2024 Frankrijk of Engeland loten

Het Nederlands elftal kan in de loting voor de kwalificatie van het EK van 2024 in Duitsland gekoppeld worden aan wereldkampioen Frankrijk of Engeland. Oranje is door de groepswinst in de Nations League groepshoofd en komt in ieder geval in een groep met 5 landen.

In totaal wordt op 9 oktober in Frankfurt geloot voor tien groepen, zeven met vijf landen en drie met zes landen. Omdat Oranje in juni 2023 ook de finaleronde van de Nations League speelt, zit Nederland automatisch in een groep met vijf landen.

Doordat Nederland in pot 1 zit bij de loting, ontloopt het landen als Europees kampioen Italië, Spanje en Kroatië die ook de groep in de Nations League wonnen. Ook België, Denemarken, Portugal, Hongarije en Zwitserland zitten in die pot. Duitsland zou ook daarin zitten, maar is als gastheer van het EK automatisch geplaatst. Polen neemt die plaats in.

Indeling

De indeling van de zes potten gaat op basis van de ranking na de groepsfase van de Nations League. Daarin stelden Frankrijk en Engeland teleur, waardoor die landen in pot 2 zijn beland, net als onder meer Oostenrijk, Tsjechië, Wales en Servië. In pot 3 zitten dan landen als Oekraïne, IJsland, Noorwegen en Zweden. Uit pot vier zou Oranje ook nog onder meer Griekenland of Turkije kunnen loten. In pot vijf zitten bijvoorbeeld Slowakije, Noord-Ierland en Belarus.

Rusland ontbreekt bij de loting. Het land is door de UEFA vanwege de invasie in Oekraïne uitgesloten van deelname.

Plaatsing

De eerste twee landen uit iedere groep plaatsen zich voor het EK dat in 2024 van 14 juni tot en met 14 juli plaatsvindt. Mocht dat niet lukken dan is het Nederlands elftal als groepswinnaar in de Nations League nog automatisch verzekerd van een plek in de play-offs, waarin ook nog drie tickets zijn te verdienen.

De kwalificatiewedstrijden worden gehouden tussen maart en november 2023.

Bron: ANP