Ga naar de inhoud
Solidair met vrouwen

Nationale voetbalteam Iran protesteert met zwarte jassen tegen geweld

Voetballer Sardar Azmoun protesteert in zwarte jas. Beeld © ANP / Jakub Sukup

De voetballers van de nationale ploeg van Iran hebben voorafgaand aan de oefeninterland tegen Senegal geprotesteerd tegen het geweld in hun land. De spelers kwamen in Oostenrijk het veld op in volledig zwarte jassen over hun wedstrijdshirt, zodat het logo van de nationale bond niet te zien was tijdens het volkslied.

Met de actie lieten de voetballers hun onvrede blijken over de vaak harde manier waarop de religieuze politie in Iran optreedt tegen demonstraties in het land.

De protesten ontstonden na de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige vrouw stierf eerder deze maand nadat ze was gearresteerd voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften. Sinds de aankondiging van Amini's dood op 16 september is het onrustig in Iran, met als gevolg zeker 41 doden. Meer dan 1200 mensen werden opgepakt bij de demonstraties.

Steunbetuiging

Een van de belangrijkste voetballers uit de nationale ploeg van Iran, Sardar Azmoun van de Duitse club Bayer Leverkusen, zette onlangs een bericht op Instagram waarin hij steun betuigde aan de demonstranten en de vrouwen in Iran. "Ik kan hiervoor uit het nationale team worden gezet, maar dat is dan slechts een kleine prijs die ik moet betalen", zei de spits.

President
Lees ook:
President Iran wil dat 'resoluut' wordt ingegrepen tegen demonstranten

Uitgerekend Azmoun tekende in de oefeninterland tegen Senegal voor de gelijkmaker, nadat de kampioen van Afrika op voorsprong was gekomen door een eigen doelpunt.

Bayer Leverkusen, de werkgever van Azmoun, publiceerde op Twitter een steunbetuiging aan de 27-jarige spits. "Natuurlijk steunen we Sardars solidariteit met de vrouwen van Iran", aldus directeur Simon Rolfes.

Bekijk ook: Tekening Nederlandse Sara wordt symbool Iraanse protesten

02:39
Eén van de symbolen van de Iraanse strijd is een illustratie gemaakt door de Nederlandse ontwerper Sara Emami.