Ga naar de inhoud
Voetbal

Amnesty: FIFA komt snel met duidelijkheid compensatiefonds Qatar

Wereldvoetbalbond FIFA komt eind deze maand of begin komende maand met duidelijkheid over een compensatiefonds voor de arbeidsmigranten in Qatar. Dat zei Floor Beumer van Amnesty International zaterdag in Zeist, bij de vertoning van de korte documentaire Don't turn your back, een verslag van ontmoetingen met migranten en nabestaanden die in de stadions in Qatar werkten waar het Nederlands elftal in november tijdens het WK gaat spelen.

"We vragen de FIFA al een tijdje om met een concreet voorstel te komen voor een compensatiefonds. Een fonds waarbij het mensen uit Nepal makkelijk gemaakt moet worden om met een claim te komen", aldus Beumer. "Maar de FIFA traineert en zegt al een tijdje: we komen met iets. Ongetwijfeld zal er veel discussie binnen de wereldvoetbalbond zijn. We hebben nu vernomen dat ze eind september of begin oktober met iets komen."

Het kledingmerk Cruyff maakte na de vertoning van de documentaire en het aansluitende discussiepanel bekend 50.000 euro te doneren voor de migranten en nabestaanden in Nepal.

Statement

"Amnesty en de KNVB liggen op één lijn als het om het compensatiefonds gaat. Ook wij vinden dat de slachtoffers of nabestaanden moeten worden gecompenseerd, waarbij een rol is weggelegd voor werkgevers/bouwbedrijven, de overheid in Qatar, het organisatiecomité en FIFA", meldde de KNVB eerder deze week al.

Bij de start van de WK-kwalificatie maakten de spelers van Oranje op het veld een statement door T-shirts te dragen met daarop de tekst ‘Football Supports Change’.

Bron: ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore