Voetbal

Noord-Ierland zet Lafferty uit selectie na omstreden uitspraak

23 september 2022 17:04

De Noord-Ierse voetbalbond heeft Kyle Lafferty uit de selectie gezet vanwege een omstreden uitspraak. De 35-jarige spits van de Schotse club Kilmarnock ontbreekt nu in de wedstrijden in de Nations League tegen Kosovo (zaterdag) en Griekenland (dinsdag). Lafferty tekende in 89 interlands voor 20 doelpunten.

Op sociale media dook deze week een filmpje op van Lafferty die op de foto gaat met een man. Als de foto gemaakt is, zegt de man "up the Celts" tegen Lafferty; een steunbetuiging aan de Schotse kampioen Celtic. Lafferty, die twee periodes speelde voor Celtics grote rivaal Rangers, reageert geïrriteerd en bijt de man "fenian bastards" toe. Dat is niet alleen een verwijzing naar Ierse onafhankelijkheidsstrijders, maar wordt ook gezien als een belediging van Schotse katholieken. Celtic is de club van de katholieken, Rangers van de protestanten.

Zowel Kilmarnock als de Noord-Ierse bond neemt de zaak hoog op. De Schotse club zegt onderzoek te doen naar "een video die online circuleert en waarin een lid van onze selectie taal van sektarische aard gebruikt". Kilmarnock zegt "alle vormen van discriminerend gedrag volstrekt onaanvaardbaar" te vinden. De Noord-Ierse bond zette Lafferty uit de selectie. In een verklaring staat wel dat de spits sinds dinsdag al niet meetrainde vanwege rugklachten.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore