Verdeeldheid in selectie

15 Spaanse voetbalsters weigeren onder bondscoach te spelen

23 september 2022 14:13 Aangepast: 23 september 2022 14:15
De Spaanse voetbalvrouwen tijdens het EK dit jaar. Beeld © AFP

Het is hommeles bij de Spaanse voetbalvrouwen. Vijftien van hen weigeren nog voor het Spaanse nationale elftal uit te komen zolang Jorge Vilda de bondscoach is. 

In een mail aan de Spaanse bond RFEF hebben zij aangegeven dat de situatie onder de trainer hun emotionele toestand en gezondheid schaadt. De Spaanse bond moet niets hebben van hun klachten, kiest de kant van Vilda en veroordeelt de speelsters voor het in twijfel trekken van zijn positie.

'Ongekend'

"Wij zullen geen speelsters oproepen die het Spaanse shirt niet willen dragen. Wij willen alleen toegewijde speelsters gebruiken, zelfs als dat betekent dat er met jeugd gespeeld moet worden", meldt de RFEF in een verklaring.

Volgens de bond is de gebeurtenis 'ongekend in de geschiedenis van zowel het mannen- als vrouwenvoetbal wereldwijd'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bondscoach Mark Parsons per direct weg bij Oranje Leeuwinnen

Verdeeldheid

Naar verluidt zijn de speelsters ontevreden over de manier waarop Vilda met hun blessures omgaat, over de sfeer in de kleedkamer, het samenstellen van de selectie en zijn trainingen.

Er zou al langer verdeeldheid zijn in de nationale selectie. Op het EK afgelopen zomer kwam Spanje tot de kwartfinales, waarin de latere winnaar Engeland te sterk was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Vrouwenvoetbal is commercieel volwassen geworden'

Protesten scheidsrechters

Eerder deze maand waren er in het Spaanse vrouwenvoetbal al protesten van scheidsrechters die succesvol staakten voor een hoger loon, waardoor de start van de nieuwe competitie een week werd uitgesteld.

Bekijk ook: Een favoriete Leeuwin? Op deze Oranjecamping hebben ze dat wel

Op een Oranjecamping volgen deze jonge meiden hun heldinnen op de voet. ''Ik hoop dat Van de Donk net als afgelopen wedstrijd weer vol in de kruising schiet.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore