Ga naar de inhoud
Voetbal

Gakpo neemt twijfel weg en laat zich nu ook zien in 'grote' duels

Cody Gakpo kreeg tot voor kort bij PSV wel eens het verwijt in belangrijke wedstrijden niet het verschil te maken. Het was voor Manchester United, dat zich de voorbije transferperiode al vroeg met interesse voor hem meldde, een reden om niet door te pakken. Gakpo besloot, mede na overleg met bondscoach Louis van Gaal, niet naar 'kleinere' clubs in Engeland te gaan en zich te richten op het komende WK en PSV.

Die keuze pakt voorlopig goed uit voor de 23-jarige Eindhovenaar, die zondag in de door PSV met 4-3 gewonnen competitiewedstrijd tegen Feyenoord een keer scoorde en drie assists gaf. Gakpo trok die goede lijn donderdag door en ook bij Oranje was de aanvaller, in de Nations League tegen Polen (0-2), trefzeker en speelde hij overtuigend.

"In balbezit van de tegenstander deden we het volgens mij heel goed. Als we zelf de bal hadden, kon het nog beter. Al met al was het een goede avond", zei Gakpo in stadion PGE Narodowy in Warschau.

Tien positie

Van Gaal liet Gakpo spelen op 'tien', de positie van aanvallende middenvelder achter de twee spitsen Memphis Depay en Steven Bergwijn. "Bij PSV speel ik daar eigenlijk nooit. Dus het is altijd wel even aanpassen", aldus Gakpo. "Maar het is fijn om, in dit geval met Memphis en Steven, te rouleren en te roteren. En bovendien hebben we in dit systeem geen linksbuiten, de positie waar ik normaal gesproken speel. Dus dan kom je toch ergens anders uit."

In gesprekken wist Van Gaal Gakpo te overtuigen. "Ik denk ook wel dat dit een positie is waar ik uit de voeten moet kunnen", zegt de speler zelf. "Het is aan mijn nu om te laten zien. Als ik meer minuten kan maken op deze positie, denk ik wel dat ik er aan gewend raak. Dan weet ik nog beter de ruimtes te vinden."

Depay

Depay raakte tegen Polen geblesseerd en kan zondag in de laatste wedstrijd van de Nations League tegen België vermoedelijk niet spelen. Gakpo: "Ongelukkig dat het gebeurt. Dan moeten we gaan kijken waar de trainer nu voor kiest. Ik denk dat ik vanavond bij momenten goede dingen heb gedaan, maar er is ook nog steeds ruimte voor verbetering."

Bron: ANP