Voetbal

Spelersvakbond VVCS gaat voetballers beschermen tegen matchfixing

22 september 2022 11:42

Spelersvakbond VVCS gaat zich intensiever bezighouden met het aanpakken van matchfixing in het voetbal. De belangenorganisatie kondigt maatregelen aan die het manipuleren van wedstrijden moeten voorkomen. Daarbij is het de VVCS er vooral om te doen dat spelers en speelsters maximaal beschermd worden. Daarvoor is onder meer de VVCS Red Button App geïntroduceerd.

Volgens de VVCS is het aantal meldingen van pogingen tot matchfixing bij de KNVB gering. Uit onderzoek is gebleken dat spelers niet goed weten waar ze zich moeten melden. "Om dit op te lossen introduceren wij de VVCS Red Button App. Alle spelers (en speelsters) in de Eredivisie en Eerste Divisie krijgen de toegang tot deze app", meldt de vakbond. "De app is laagdrempelig, gebruiksvriendelijk en geeft de spelers en speelsters ook de gelegenheid om, indien gewenst, hun melding anoniem te doen."

Daarnaast komt de VVCS met een voorlichtingscampagne. De vakbond stelt dat spelers via sociale media worden benaderd om bijvoorbeeld tegen betaling een gele kaart te pakken. "Het is lang niet bij iedere speler bekend dat je verplicht bent alles te melden wat er aan voorstellen op je mobiele telefoon binnenkomt. Ook is het voor heel wat spelers nog niet duidelijk op welke wedstrijden zij wel of niet mogen wedden", aldus de VVCS, die ook een hulplijn gaat introduceren waar gokverslaafde voetballers terecht kunnen.

De VVCS meldt bij de plannen financiële steun te krijgen van de legale kansspelaanbieders Holland Casino Online en Unibet.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore