Ga naar de inhoud
Voetbal

WK-formatie Oranje moet in Polen een gezicht krijgen

Bondscoach Louis van Gaal van het Nederlands elftal speelde de vier wedstrijden in juni in de Nations League in wisselende formaties. Deels vanwege het drukke speelschema en gevaar voor overbelasting, maar ook om bepaalde nieuwelingen aan het werk te zien. De huidige interlandperiode staat in het teken van het WK. Het is de laatste keer dat Oranje bij elkaar is voordat de mondiale titelstrijd over 61 dagen met een wedstrijd tegen Senegal begint.

Oranje is met 10 punten uit vier duels koploper in groep 4 van de A-divisie van de Nations League, gevolgd door België met 7 punten. Van Gaal en zijn spelers zullen de groep deze week winnend af willen sluiten. De nummer 1 van de poule van Oranje mag volgend jaar juni het finaletoernooi van de Nations League organiseren.

Het gaat er donderdag tegen Polen en zondag in de afsluitende wedstrijd tegen België toch vooral om dat Van Gaal gaat spelen met de ploeg waarmee hij denkt in Qatar het meest ver te komen. Na het bereiken van het WK in november tegen Noorwegen, schakelde de bondscoach om naar een ander systeem. Oranje ruilde 1-4-3-3 in voor 1-3-4-1-2, met meer defensieve zekerheid. In de twee voorbije interlandperiodes, in maart en juni, kregen de internationals tijd om daar aan te werken.

Belangrijke stappen

Van Gaal vindt dat zijn ploeg belangrijke stappen heeft gezet. "Ik vind het perspectief groter. Dat heeft te maken met de implementatie van het nieuwe spelsysteem en het feit dat de jongens dat systeem geaccepteerd hebben. Bovendien willen ze het op een goede manier uitvoeren. In de tussentijd hebben we niet verloren en een geweldig doelsaldo opgebouwd en staan we eerste in de groep. De spelers krijgen steeds meer vertrouwen, daarom denk ik dat we nu verder zijn."

Probleem bij Oranje is wel dat enkele bepalende spelers, zoals Memphis Depay en Frenkie de Jong, dit seizoen bij hun clubs minder spelen. Daarnaast is de invulling van enkele andere posities in het elftal nog onduidelijk. Wie gaat er straks keepen in Qatar bijvoorbeeld? Wie komen er, samen met De Jong, op het middenveld te spelen? En wie kan de positie als aanvallende middenvelder, achter Depay en vermoedelijk Steven Bergwijn, het beste invullen?

In Warschau zal donderdag duidelijk worden hoe Van Gaal daar op dit moment over denkt. Het duel met België in de Johan Cruijff ArenA, waar Oranje in juni in Brussel met 4-1 van won, geldt vervolgens al als 'uitzwaaiwedstrijd'. Oranje komt maandag 14 november bij elkaar en heeft dan nog precies één trainingsweek tot het WK begint.

Bron: ANP