Ga naar de inhoud
Na apengeluiden bij FC Utrecht

Commissie: KNVB moet harder optreden tegen racisme

Na het doelpunt van Ajax-speler Brian Brobbey tegen FC Utrecht klonken apengeluiden vanaf de tribune. Beeld © ANP

De commissie-Mijnals, die zich bezighoudt met racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal, wil dat voetbalbond KNVB harder optreedt. "Op papier zijn de dingen heel goed geregeld, maar als er iets gebeurt hoort niemand wat", zegt voorzitter Humberto Tan.

De commissie-Mijnals werd in juli 2020 opgericht als onderdeel van het eerder dat jaar gepresenteerde aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal van de KNVB en de Rijksoverheid. Naast Tan hebben onder anderen Ruud Gullit, burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en voormalig Oranje-international Daphne Koster erin zitting.

Apengeluiden

De commissie reageert in een advies op apengeluiden die te horen waren tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax (0-2) toen Ajax-spits Brian Brobbey gescoord had. FC Utrecht heeft voor de discriminerende spreekkoren afgelopen week vier personen een stadionverbod opgelegd.

FC
Lees ook:
FC Utrecht verontschuldigt zich met bloemen bij Brobbey voor oerwoudgeluiden fans

Volgens het advies van de commissie moet er beter worden gehandhaafd en gecontroleerd wat de clubs doen om wangedrag te voorkomen. "De KNVB hoeft geen nieuwe regels te verzinnen, die zijn er al. We moeten ze wel nakomen met z'n allen", zegt Tan vandaag tegen NU.nl.

In het eerder afgesproken stappenplan staat bijvoorbeeld dat clubs die zich onvoldoende hebben ingespannen om discriminatie te bestrijden, puntenaftrek kunnen krijgen.

KNVB-plan
Lees ook:
KNVB-plan tegen discriminatie: speciale aanklagers en hogere strafeisen