Ga naar de inhoud
Doelman Oranje in 1978

'Beer van de Meer' Piet Schrijvers (75) overleden

Piet Schrijvers. Beeld © ANP

Oud-doelman Piet Schrijvers is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van FC Twente, een van de clubs waarvoor Schrijvers voetbalde.

Hij stond ook onder de lat bij onder meer Ajax en PEC Zwolle en speelde 46 interlands voor het Nederlands elftal, waarmee hij zowel in 1974 (als reserve) als in 1978 de WK-finale verloor. Enkele jaren geleden werd bekend dat Schrijvers de ziekte van Alzheimer had.

Imposante verschijning

De doelman kreeg in zijn Ajax-jaren de bijnaam 'De Beer van de Meer', een verwijzing naar zijn imposante verschijning in het toenmalige stadion van Ajax.

in 1971 in het Nederlands elftal, al was hij meestal de tweede man achter Jan van Beveren. Toen deze afviel voor het WK van 1974 kreeg Jongbloed vrij onverwacht de voorkeur boven Schrijvers.

Geen finale in 1978

Van 1974 tot 1983 kwam Schrijvers uit voor Ajax, waarmee hij vijf keer de nationale titel veroverde. Op het WK 1978 kreeg Jongbloed opnieuw de voorkeur in Oranje, maar heroverde Schrijvers al snel zijn basisplaats. Door een blessure miste hij de finale tegen Argentinië

De doelman ging in zijn nadagen nog naar PEC Zwolle, waar hij zijn loopbaan afsloot met de bijnamen 'de Bolle van Zwolle' en 'het lek van PEC'. Daarna was Schrijvers nog jarenlang actief als (keepers-)trainer bij meerdere clubs, al maakte hij in die hoedanigheid minder naam dan als doelman.

Alzheimer

In 2019 maakte schrijver Yoeri van den Busken bij de presentatie van de biografie van Schrijvers bekend dat de oud-keeper aan alzheimer leed. "De blessure op het WK van 1978, Piet heeft er geen herinnering meer aan", aldus de schrijver.