Ga naar de inhoud
'Nu ongelooflijk blij'

Bondscoach Jonker had de hoop op het WK 'eigenlijk al opgegeven'

Bondscoach Andries Jonker. Beeld © ANP / Gerrit van Keulen

Bondscoach Andries Jonker van de Nederlandse voetbalsters gaf na de miraculeuze ontsnapping in WK-kwalificatie tegen IJsland toe dat hij de hoop eigenlijk al had opgegeven. Wat Oranje ook probeerde, het lukte maar niet om het benodigde doelpunt te maken. 'Ik ben ongelooflijk blij dat het toch gelukt is.'

"Ik ben vandaag wel een stukje ouder geworden", zei de 59-jarige Andries Jonker na afloop van de wedstrijd. Oranje won diep in de blessuretijd toen Esmee Brugts de bal vanaf de linkerflank nog eens voor het doel slingerde. Al dan niet via de kruin van Stefanie van der Gragt vloog de bal in de hoek: 1-0.

'Drie keer lat, een keer op de paal'

Maar voordat het zo ver was, werd er met man (vrouw) en macht jacht gemaakt op een doelpunt. Heel lang was dat tevergeefs en dat ging Jonker niet in de koude kleren zitten. 

Oranjevrouwen
Lees ook:
Oranjevrouwen plaatsen zich diep in blessuretijd rechtstreeks voor WK

"Drie keer lat, een bal op de paal, twee handen vol hoekschoppen, ik weet niet hoeveel voorzetten", zei Jonker over de wedstrijd tegen IJsland. "Het doelpunt hing steeds in de lucht, maar het was iedere keer 'net niet'. Ik had lang de overtuiging dat het wel zou lukken. Maar op een bepaald moment bekroop me ook de gedachte: dan moet het maar via de play-offs gebeuren."

'De druk is eraf'

De kersverse bondscoach stuurde in de loop van de tweede helft steeds meer aanvallers het veld in. Jonker begon vorige week als opvolger van de ontslagen Mark Parsons. "Na driekwart van de wedstrijd gingen we met vier aanvallers spelen en in het laatste kwartier echt va-banque, met slechts drie verdedigers." 

Jonker deed alles om te winnen, zegt hij. "Maar toen ook dat niet hielp, dacht ik met een minuut of 5, 6 te gaan: het lijkt alsof die bal er niet in mag. En toen gebeurde het alsnog. Ik ben ongelooflijk blij dat het gelukt is. De druk is eraf, we kunnen ons nu gaan voorbereiden op het WK. Ik kan nu speelsters kansen gaan geven en kijken welke speelsters het beste team vormen."

Jonker
Lees ook:
Jonker nieuwe bondscoach voetbalsters Oranje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore