Ga naar de inhoud
Zeker 95 miljoen

Antony voor recordbedrag naar United, Ajax ontvangt maximaal 100 miljoen

Beeld © ANP

Het hing al even in de lucht en nu is de deal echt rond. Antony volgt trainer Erik ten Hag naar Manchester United. Ajax ontvangt een transfersom van maximaal 100 miljoen euro voor de Braziliaan, een absoluut recordbedrag voor een speler uit de eredivisie.

Op de site van Ajax staat het volgende: "Ajax kwam met de Engelse club een transfersom overeen van 95 miljoen. Dat bedrag kan middels variabelen nog oplopen naar 100 miljoen."

100 miljoen euro: sportmarketeer Ruud van der Knaap kan het eigenlijk maar nauwelijks geloven. "Ik had niet verwacht dat er ooit zo’n hoog bedrag betaald zou worden voor een speler uit de eredivisie."

Volgens hem zijn er vijf of zes factoren die de waarde van een speler bepalen. "Ten eerste zijn dat natuurlijk zijn sportieve kwaliteiten. Dankzij data en statistieken zijn die tegenwoordig duidelijk inzichtelijk. Manchester United is kennelijk zeer gecharmeerd van de speler Antony."

Berghuis
Lees ook:
Berghuis vervangt afwezige Antony opnieuw bij Ajax in Utrecht

Dan is leeftijd een belangrijke factor, zegt Van der Knaap. "Een speler van 22 jaar oud met een vijfjarig contract is over 3 à 4 jaar nog steeds op een leeftijd waarop hij een grote transferwaarde vertegenwoordigt."

"Ten derde is belangrijk wat voor contract hij bij Ajax heeft. We weten dat Antony nog tot 2025 vastlag bij Ajax en daar waarschijnlijk ook al een goede boterham verdiende. Voor spelers met een contract voor een halfjaar worden vanzelfsprekend andere bedragen betaald dan voor een speler die nog drie jaar vastligt."

Ajax
Lees ook:
Ajax dreigt Antony voor recordbedrag aan United te verliezen

Dan is er nog het punt: wie wil hem hebben? Van der Knaap: "Als één van de grootste clubs ter wereld staat Manchester United bovenaan de voedselketen. Als zij aankloppen, kun je altijd net wat meer vragen dan aan een andere club."

De nieuwe Ronaldinho?

Als laatste is er dan nog de persoonlijke factor. "Antony komt uit Brazilië. Hij is geen Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, wier komst meteen zou zorgen voor extra sponsoring en marketingwaarde, maar het zit hem in de potentie. Als hij de nieuwe Ronaldinho wordt, levert dat United op termijn heel veel commerciële waarde op."

100 miljoen is een hoop geld. "Het valt voor een deel te verantwoorden, maar er zit ook een hoop lucht in", zegt Van der Knaap. "Als zesde factor speelt tijdsdruk in deze ook mee. De markt is nog maar drie dagen open. Het aantal alternatieven zal voor Manchester zeer beperkt zijn. Of je dan 90 of 100 miljoen euro betaalt, maakt dan ook niet zoveel meer uit."

Ajax zag afgelopen week in Hakim Ziyech een goede vervanger voor Antony. De kampioen wilde de international van Marokko graag voor een seizoen huren van Chelsea, maar zowel de club uit Londen als Ziyech lijkt in te zetten op een definitieve transfer.

Vorig record: 86 miljoen

Het oude record stond op naam van Frenkie de Jong. Die verhuisde in 2019 van Ajax naar FC Barcelona voor 86 miljoen euro.

1. Antony Ajax Man United 95 mln.
2. F. de Jong Ajax Barcelona 86 mln.
3. M. de Ligt Ajax Juventus 85,5 mln.
4. L. Martínez Ajax Man United 57,35 mln.
5. H. Lozano PSV Napoli 45 mln.

Van alle eredivisieclubs heeft Ajax ook de duurste inkomende transfer op zijn naam staan. De club betaalde deze zomer meer dan 31 miljoen voor Steven Bergwijn van Tottenham Hotspur.

De transfermarkt sluit donderdag.