Wervelende show

Hattrick van Bergwijn, maar Antony steelt de show in 6-1 zege Ajax

14 augustus 2022 16:46 Aangepast: 14 augustus 2022 17:27

Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen het publiek een wervelende show voorgeschoteld: de Groningers werden met 6-1 overrompeld. Steven Bergwijn had met drie doelpunten een belangrijk aandeel in de zege. Het was echter vooral Antony die voor rust de show stal in de snikhete Johan Cruijff ArenA.

De Braziliaan speelde een beetje zoals woensdag op het strand van Zandvoort, toen jonge supporters hem hadden ontdekt en wisten te verleiden om een balletje mee te trappen. Hakje hier, balletje door de benen daar. De Noorse linksback Isak Määttä werd af en toe gek van de sierlijke buitenspeler.

Antony was ook effectief, met een prachtig doelpunt en een assist bij de derde treffer van de kampioen. In Amsterdam zullen ze opgelucht ademhalen als hij op 1 september, als de transfermarkt weer op slot gaat, nog steeds Ajacied is.

United wil Antony

De lieveling van het Amsterdamse publiek staat in de belangstelling van Manchester United, de ploeg van de vorige Ajax-trainer Erik ten Hag. De Engelse club heeft de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen pijnlijk verloren en kan een kwaliteitsinjectie goed gebruiken. Amsterdam vreest dat United Antony alsnog wegkaapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blamage voor Ten Hag: Manchester United 0-4 onderuit

De huidige trainer Alfred Schreuder heeft zo veel goede aanvallers en middenvelders, dat Steven Berghuis en Davy Klaassen ruim drie maanden voor de start van het WK in Qatar op de bank moesten beginnen. De coach koos voor centrumspits Brian Brobbey, met Dusan Tadic daar vlak achter en Bergwijn en Antony op de flanken. Alle vier de aanvallers maakten hun uitverkiezing waar.

Snel doelpunt

Met Brobbey als spits begon Ajax een stuk beter dan vorige week in Sittard. De jeugdinternational, teruggekeerd van RB Leipzig, zorgde voor dreiging en was vaak aanspeelbaar. Bergwijn opende al in de 4e minuut de score, na goed voorbereidend werk van Tadic en Devyne Rensch.

FC Groningen speelde vooral op eigen helft, maar had slechts één counter nodig voor de gelijkmaker. Cyril Ngonge kreeg veel ruimte van Owen Wijndal en scoorde de 1-1. Antony schoot Ajax in de 28e minuut prachtig op voorsprong en bereidde in de slotfase van de eerste helft ook de 3-1 van Bergwijn voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax komt achter, maar begint competitie tóch met zege

Wederom Bergwijn, die daarmee zijn hattrick voltooide, en Kenneth Taylor lieten de score verder oplopen voordat de Italiaanse aanwinst Lorenzo Lucca mocht debuteren. Hij kwam net als Klaassen en Berghuis na 69 minuten in het veld en miste twee aardige kansen op de zesde treffer. Berghuis trof nog wel doel, uit een strafschop die hij zelf had verdiend.

'Supertevreden'

Trainer Schreuder was na afloop goed te spreken over zijn ploeg. "Ik ben echt supertevreden", zei hij bij ESPN. "Ze straalden plezier uit en hebben veel aanvallen gecreëerd. Ze schoten vaak op doel en hebben ook veel gescoord."

Toen de glansrol van Bergwijn en Antony ter sprake kwam, roemde Schreuder zijn hele team: "We hebben ze ook als ploeg in stelling gebracht. Ook omdat onze vleugelverdedigers maar bleven opkomen. Het zag er echt goed uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax verbiedt 'bedelbordjes' in Johan Cruijff Arena

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore