'Weegt zwaar'

Van Gaal vindt wijziging WK-schema opmerkelijk: 'Zij hebben dag langer rust'

12 augustus 2022 02:15 Aangepast: 12 augustus 2022 08:48
Louis van Gaal. Beeld © ANP

Bondscoach Louis van Gaal fronst zijn wenkbrauwen bij het veranderde WK-schema. Qatar en Ecuador - de groepsgenoten van Nederland - beginnen nu een dag eerder aan het WK dan Oranje en hebben dus een dag langer rust richting de tweede wedstrijd. Van Gaal baalt daarvan.

"Het is opmerkelijk dat er zo kort voor het toernooi nog aan het wedstrijdschema gesleuteld wordt", zei Van Gaal. Hij zag wel ook voordelen: "Voor ons is het gunstig dat het op het nieuwe tijdstip minder warm is in het stadion, omdat de zon dan al onder is."

Minder rust

"Maar de keerzijde van de medaille - en dat vind ik zwaar wegen - is dat onze groepsgenoten Ecuador en Qatar een dag langer rust hebben in aanloop naar de tweede groepswedstrijd."

Schema Oranje op WK

  • Nederland - Senegal: 21 november 17.00 uur
  • Nederland - Ecuador: 25 november 17.00 uur
  • Nederland - Qatar : 29 november 16.00 uur

Oranje speelt maandag 21 november zijn eerste WK-wedstrijd tegen Senegal om 17.00 uur in plaats van 11.00 uur (Nederlandse tijd). In het oorspronkelijke WK-wedstrijdschema stond op dit tijdstip de wedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador gepland. De FIFA besloot dit duel een dag te vervroegen, waardoor Qatar nu officieel de eindronde opent op zondag 20 november om 17.00 uur.

Voor fans geen bezwaar

Van Gaal denkt dat de supporters in Nederland met de aanpassing weinig problemen hebben: "Om vijf uur ’s middags kijk je toch even net wat lekkerder naar een voetbalwedstrijd dan op maandagochtend 11.00 uur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjefan betaalt zich blauw in Qatar: 'Alleen kaartje eerste WK-duel al 250 euro'

De verschuiving heeft ook gevolgen voor Huis van Oranje, het grootschalige fanevenement dat de KNVB op 21 november voor de thuisblijvers organiseert in AFAS Live te Amsterdam. De voetbalbond verwacht dat dit vooralsnog geen onoverkomelijke problemen gaat opleveren.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore