FIFA wijzigt schema

Niet Oranje, maar gastland Qatar speelt openingswedstrijd WK

11 augustus 2022 22:28 Aangepast: 11 augustus 2022 22:39
Beeld © AFP

Niet het Nederlands elftal en Senegal, maar Qatar en Ecuador spelen het openingsduel van het WK voetbal.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft het speelschema aangepast om de festiviteiten rond de start van het wereldkampioenschap te kunnen houden voor een duel van gastland Qatar. 

Oorspronkelijk zou Oranje met de groepswedstrijd tegen Senegal het toernooi op maandag 21 november openen, enkele uren later gevolgd door Qatar - Ecuador. Dat duel is nu een dag naar voren gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Organisatie WK Qatar: 'We willen stereotypen doorbreken'

Het aanvangstijdstip van het duel van Oranje is gewijzigd van 11.00 naar 17.00 uur Nederlandse tijd. Ook de openingswedstrijd op zondag 20 november begint om 17.00 uur. Door de wijziging duurt het WK een dag langer, van 20 november tot en met 18 december.

Vuurwerkshow

Met de wijziging blijft een gebruik intact dat het WK door het gastland dan wel de titelverdediger wordt geopend. Qatar wilde sowieso in de avond spelen - het is er in de winter twee uur later dan in Nederland - vanwege de vuurwerkshow die voorafgaat aan het duel. In de oorspronkelijke opzet zouden Nederland en Senegal dan al de eerste WK-wedstrijd hebben gespeeld, gevolgd door een duel tussen Engeland en Iran. Die wedstrijd wordt zoals voorzien gespeeld om 14.00 uur, terwijl om 20.00 uur de nu tweede WK-dag wordt afgesloten met een duel tussen Verenigde Staten en Wales.

Bekijk ook: Wat je niet ziet van het WK in Qatar

Gastarbeiders van het WK in Qatar werken soms jaren aaneen, zonder dag vrij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore