Ga naar de inhoud
Twee keer Europees kampioen

Engelse pers roemt mastermind Sarina Wiegman: 'Voorbeeld voor Premier League-trainers'

De Engelse pers is lyrisch over de Haagse bondscoach Sarina Wiegman, die de Engelse voetbalvrouwen gisteravond naar de Europese titel leidde. Vooral haar wisselbeleid maakte indruk en zou een voorbeeld moeten zijn voor coaches in de Premier League. 'Een mastermind die vanaf de bank haar ploeg de overwinning bezorgt', wordt ze genoemd.

"Wisselspelers? Afmakers lijkt een geschiktere term", meldt sportzender Sky Sports. 

Wiegman startte alle wedstrijden dit toernooi met dezelfde basiself, en bracht steevast na rust dezelfde speelsters in. En het waren steeds die ingebrachte speelsters die de wedstrijd beslisten, maar dat was voor Wiegman geen reden om hen de volgende keer wél in de basisopstelling op te nemen. 

Premier League

"Vroeger gold een plek op de bank als een teken dat je niet goed genoeg was voor de basiself", vervolgt de sportzender. "Coaches en managers in de Premier League doen er goed aan om te kijken hoe Wiegman gebruik maakte van al haar opties."

Wembley
Lees ook:
Wembley ontploft! Engeland wint EK voetbal met coach Sarina Wiegman

Als een 'mastermind', die vanaf de bank haar de overwinning bezorgt, typeert The Guardian haar. 

Weet wat ze doet

Zelfs als er na weer zo'n succesvolle wissel in de pers werd geroepen dat ze haar basisopstelling toch echt moest aanpassen en de matchwinners moest belonen, bleef ze stoïcijns, meldt dagblad The Sun. "Na tien opeenvolgende overwinningen op Europees kampioenschappen is het verstandig voor iedereen om ervan uit te gaan dat ze weet wat ze doet."

Dat schreef Engelands grootste krant nog vóór de finale. Inmiddels zijn het geen tien maar twaalf opeenvolgende overwinningen.  

Anne Saenen: Succes wordt toegeschreven aan Wiegman

"Er is hier echt iets teweeggebracht", zegt correspondent Anne Saenen in Londen. "Het is feest op Trafalgar Square, er keken gisteravond hier in Engeland 9 miljoen mensen naar de finale en de stadions zaten helemaal vol." 

"En al dit succes wordt toegeschreven aan Wiegman. Zij heeft met haar nuchterheid en directheid in korte tijd een eenheid gemaakt van het Engelse team. Ze zegt direct waar het op staat en dat zijn ze zelfs in de topsport hier nog niet altijd gewend." 

In korte tijd werd Wiegman een bekende naam in Engeland. "Mensen kennen haar, ze wordt herkend op straat. En haar kledingstijl op het veld wordt nu ook als trendsettend gezien. Sportschoenen onder een net pak, dat is hier in Engeland nog niet gebruikelijk, maar de pakken die Wiegman draagt gaan bij de M&S nu als zoete broodjes over de toonbank." 

Wiegman
Lees ook:
Wiegman als coach bij de mannen? 'Ze is net zo goed als Van Gaal'

'Spot-on', noemt de krant de Daily Mail haar wissels. "Ze waren het hele toernooi cruciaal en waren dat in de finale weer. De juiste speelsters werden op het juiste moment ingezet."

De krant denkt dat er een heldenstatus voor de Haagse is weggelegd. Vooraf had Wiegman in interviews verteld dat ze, mocht Engeland kampioen worden, ze het liefst gewoon verder wilde gaan met haar normale rustige leventje. Nou, de Daily Mail wenst haar veel succes daarmee. "Ze kan het proberen, maar of het lukt? Tot vorige maand had nog nooit iemand van Sarina Wiegman gehoord. Nu kent heel Engeland haar." 

Bekijk ook: Persconferentie Wiegman wordt feestje met hele elftal

01:12