Ga naar de inhoud
Eerste prijs van het seizoen

Theo Janssen: 'Ajax wint de Johan Cruijff Schaal dankzij kwaliteit voorin'

Ajax en PSV zijn klaar voor de openingswedstrijd van het seizoen. Beeld © ANP

Het nieuwe voetbalseizoen begint vandaag met de Johan Cruijff Schaal. Hoe staan beide teams ervoor? Bij beide clubs zijn er spelers vertrokken en gekomen en staan er nieuwe trainers voor de groep. Wat zijn de verwachtingen voor dit seizoen?

We blikken vooruit met VTBL-analist Theo Janssen. De voormalig middenvelder speelde achtereenvolgens voor Vitesse, KRC Genk, FC Twente, Ajax en opnieuw Vitesse. Met Twente won hij in 2010 de Johan Cruijff Schaal.

Theo, wie is favoriet voor het winnen van de JC-schaal?

"Ik heb de hele tijd gezegd PSV, maar ik ga toch voor Ajax. Het lijkt bij Ajax op tijd in elkaar te vallen. De achterhoede is degelijk en Ajax heeft voorin net iets meer ervaring en kwaliteit dan PSV. Op Luuk de Jong na zijn ze bij PSV toch jonger dan Ajax. Ik verwacht een 3-1 winst voor Ajax."

Met het oog op de CL-voorrondeduels tegen Monaco, verwacht je dat PSV-trainer Ruud van Nistelrooy spelers zal sparen?

"Ik verwacht dat PSV in zijn sterkste opstelling gaat beginnen, maar mocht de wedstrijd op een gegeven moment gelopen zijn dan zal er wel snel worden gewisseld om sommige spelers rust te geven. Tegen Monaco wordt het al lastig genoeg voor PSV."

Is de selectie van Ajax net zo goed als die van vorig jaar?

"Lastig te zeggen. Op dit moment nog niet en dat heeft ermee te maken dat je bijvoorbeeld van de nieuwe verdediger Calvin Bassey (overgekomen van Rangers FC, red.) nog geen goed beeld hebt. En hoe hij het samen gaat doen met Jurriën Timber in de verdediging. Ik denk dat Ajax wel een jasje heeft uitgedaan met het vertrek van de achterhoedespelers Lisandro Martinez en Noussair Mazraoui."

En PSV?

"PSV is er duidelijk wel op vooruitgegaan. Luuk de Jong die erbij is gekomen, die staat garant voor goals. PSV heeft op het middenveld nu veel meer wapens. Guus Til achter de spitsen die zijn goaltjes gaat meepakken. En van Joey Veerman heb ik ook heel hoge verwachtingen dit seizoen."

Wat verwacht je van de coaches?

Alfred Schreuder

"Ik heb met Alfred Schreuder gewerkt bij FC Twente en heb nog steeds af en toe contact met hem. Ik denk dat hij verder gaat met wat Erik ten Hag al deed: aanvallend voetbal. Schreuder zal wel meer één op één praten met de spelers. Hij is heel menselijk en ik denk dat dat heel goed gaat werken bij Ajax. Maar het kan gebeuren dat Tadic meer op de bank komt te zitten. Hoe gaat hij dat managen? Dat is interessant om te volgen. Wat gaat er met Blind gebeuren? Gaat hij nog wel altijd spelen? Dan is het de vraag: hoe gaan de ervaren jongens daarmee om?"

Ruud van Nistelrooy

"Ik denk dat PSV dit seizoen een betere technische staf heeft dan vorig seizoen. Van Nistelrooy heeft die staf heel goed samengesteld. Het is een heel slimme zet geweest om Fred Rutten toe te voegen. Ik verwacht dat Van Nistelrooy en Rutten weer gewoon 4-3-3 gaan spelen. En herkenbaarder voetbal gaan spelen dan vorig jaar en dat zal PSV goed doen."

Ajax heeft flink geïnvesteerd in Steven Bergwijn. Wat verwacht je van hem?

"Simpel: veel goals en assists. Hij is ongelooflijk sterk en heeft een goede passeeractie. En hij zorgt met zijn snelheid en de diepte in zijn spel voor meer gevaar voorin bij Ajax. Maar hij moet wel leveren. Er staat veel druk op 'm. Want als hij niet presteert, dan zie ik zo Dusan Tadic weer op linksbuiten spelen."

En bij PSV Luuk de Jong, wat verwacht je van hem?

"Heel veel. Hij heeft bij FC Barcelona gespeeld. Van Nistelrooy wilde hem heel graag hebben want hij weet hoe belangrijk het is om een spits te hebben die goals maakt. In mijn ogen was dat de ‘missing link’ bij PSV vorig jaar. Eran Zahavi kwam vorig seizoen heel vaak in de bal, maar was dan niet in 'de zestien' om het af te maken. Daarnaast is De Jong ook levensgevaarlijk met zijn hoofd. Die maakt makkelijk 20-25 goals komend seizoen."

Wie wordt de grootste verrassing bij Ajax?

"Ik ben benieuwd naar de rol van Steven Berghuis. Het lijkt erop dat hij de vervanger gaat worden van Ryan Gravenberch op links, en dat doet hij tot nu toe redelijk goed. Op het middenveld doet hij fantastisch werk, hij verdedigt goed mee en aan de bal is hij heel erg sterk. Ik verwacht veel van Berghuis dit seizoen."

En bij PSV?

"Joey Veerman. Ik ben gek op middenvelders. Hij heeft nu een halfjaar rustig kunnen wennen en speelt een goede voorbereiding. Hij zal nog meer zijn stempel drukken dit seizoen, denk ik. Veerman wordt een van de bepalende spelers. Met zijn passing en creativiteit kan hij spitsen aan het werk zetten. Hij bezit echt een geweldige traptechniek. Het valt niet altijd zo snel op, maar daardoor is hij in staat om veel voorassists te leveren."

Wie wordt kampioen?

"Ik verwacht Ajax."