Ga naar de inhoud
Middenvelder lijkt herboren

Gaat Van de Beek weer schitteren onder Ten Hag?

Donny van de Beek lijkt weer op te bloeien bij United. Beeld © ANP

Donny van de Beek is na een korte verhuurperiode aan Everton weer terug bij zijn werkgever Manchester United, waar de middenvelder tot nu toe nooit zijn niveau van Ajax heeft weten te halen. Nu Erik ten Hag weer zijn trainer is, lijkt Van de Beek weer op te bloeien.

Ten Hag was vorige week tijdens een persconferentie duidelijk over Van de Beek. De trainer vindt zijn pupil het gevaarlijkst, als hij in het strafschopgebied van de tegenstander komt.

"Hij kan op meerdere plekken op het middenveld spelen, dat weet ik nog uit het verleden", zei Ten Hag toen. "Maar zijn beste positie is als hij kort achter de spits speelt. Dan heeft hij het vermogen om in het zestienmetergebied en voelt hij aan, wanneer hij in de juiste positie moet komen."

Ten
Lees meer
Ten Hag wint tegen Crystal Palace ook derde oefenduel met United

Praktijk

Het is net alsof de woorden van Ten Hag een magische uitwerking hebben gehad op Van de Beek. De Nederlander, die onder voorgaande trainers op Old Trafford amper werd gebruikt, laat momenteel vlagen van zijn oude vertrouwde spel in Amsterdam zien.

Vandaag speelde Manchester United tegen Crystal Palace. In Melbourne wist United met 3-1 te winnen van de Londenaren.

Eén van de uitblinkers in de tweede helft was: Van de Beek. Hij had met een assist op Marcus Rashford een groot aandeel in de 2-0 van de Red Devils.

De net ingevallen middenvelder wist met coaching en een goede loopactie precies in praktijk te brengen, wat zijn trainer Ten Hag eerder uitlegde tijdens de persconferentie.

Klik op het Twitter-icoontje om de video op Twitter te kunnen zien.

Het was de derde opeenvolgende oefenwedstrijd waarin Van de Beek op de bank begon bij United. Maar dat Ten Hag wel degelijk vertrouwen heeft in de middenvelder, blijkt wel uit het feit dat hij tijdens de rust als enige speler werd ingebracht.  

Cijfers

De cijfers van Van de Beek onder Ten Hag logen er niet om. Tijdens zijn periode in Amsterdam kwam de middenvelder 175 wedstrijden keer uit voor Ajax.

In de Eredivisie scoorde hij 28 keer en maar liefst 26 goal daarvan maakte hij binnen de zestienmeter.

Ook in Europa, tijdens het voor Ajax uitstekende Champions League-seizoen 2018-2019, was dat zo: al zijn doelpunten vielen in het strafschopgebied van de tegenpartij.