Ga naar de inhoud
Transfers in het voetbal

'Dembélé tekent bij, Frenkie de Jong in de wachtkamer'

Ousmane Dembélé Beeld © Pro Shots / Sergio Ruiz

FC Barcelona is zich ondanks alle financiële problemen flink aan het roeren op de transfermarkt. Volgens de laatste berichten gaat Ousmane Dembélé alsnog bijtekenen in Camp Nou en kan de club van trainer Xavi aanvaller Raphinha voor 67 miljoen begroeten. Frenkie de Jong zit vooralsnog in de wachtkamer bij de noodlijdende Catalanen.

Als Dembélé volgende week daadwerkelijk zijn handtekening zet onder een nieuwe verbintenis bij de blaugranas, komt er een einde aan een flink hoofdpijndossier voor Barça.

Blessures en crises

Barcelona zat de laatste seizoenen namelijk flink in de maag met de 25-jarige aanvaller. Hoe zat het ook alweer? Dembélé kwam in 2017 voor maar liefst 140 miljoen euro over van Borussia Dortmund.

De Spaanse topclub had destijds nogal wat centjes te besteden na de honderden miljoenentransfer (222) van Neymar naar Paris Saint-Germain. Barça besloot het spaarvarken stuk te slaan voor de talentvolle Fransman.

Maar zware blessures en vormcrises zorgden ervoor dat Dembélé nooit de verwachtingen in Camp Nou kon waarmaken.

Er kwam nog een groot probleem bij. Dembélé besloot al vroeg zijn aflopende contract in Catalonië niet te verlengen. Dat betekende dus dat de club geen vergoedingssom voor de Fransman tegemoet kon zien, als kleine pleister op de grote wonde.

Sind 1 juli was de voetballer transfervrij. Hij kon tekenen waar hij wilde, voor een ongetwijfeld interessante signeersom.

Barcelona dreigde daardoor elke gespendeerde euro aan transfergeld en het monstersalaris (12 miljoen per jaar) voor de aanvaller te zien verdampen.

Dembélé
Lees meer
Dembélé komt niet opdagen bij Barcelona

Barça probeerde de afgelopen weken het gezicht nog enigszins te redden en de transferbalans niet helemaal negatief te laten uitslaan door Dembélé alsnog te verlengen.

Volgens diverse buitenlandse media is dat nu gelukt. De Franse aanvaller gaat volgende week een nieuwe overeenkomst aan tot 2024

Barcelona is er blij mee, omdat de club het komende jaar alsnog kan proberen geld aan hem te verdienen.

Mocht Dembélé blessurevrij blijven en het goed doen, wordt hij interessant voor andere clubs en kan hij nog een transfersom opleveren. Nog een voordeel: Dembélé is akkoord gegaan met een fikse salarisvermindering.

FC
Lees meer
FC Barcelona haalt Kessié transfervrij binnen

Dat was en is hard nodig ook, want Barcelona moet van de Spaanse voetbalbond snijden in de huidige salarisstructuur. Doet de noodlijdende club dat niet, dan mogen ze geen versterkingen aan de selectie toevoegen.

Dat is de reden waarom Franck Kessié en Andreas Christensen al wel zijn gepresenteerd, maar nog niet op de spelerslijst staan. La Liga, de Spaanse competitie, steekt daar een stokje voor, omdat Barça eerst dure spelers moet zien te lozen.

Barcelona:
Lees meer
Barcelona: geen cent te makken, maar wel spelers pakken

In dat kader is het niet vreemd dat Frenkie de Jong nog steeds op de nominatie staat om te verkassen.

Volgens de Spaanse krant Marca strijkt De Jong de komende vier jaar zeker 90 miljoen euro op, waardoor hij de salarisstructuur binnen de club zou kunnen 'opblazen'.

Frenkie
Lees meer
Frenkie de Jong naar Manchester United? Zeker een optie, maar waarom zou hij weggaan?

Dus ook al zegt Barcelona's voorzitter Joan Laporta nog zo vaak dat de Nederlandse middenvelder niet weg mag/hoeft, de preses weet dondersgoed dat hij geen keuze heeft als het Manchester United van trainer Erik ten Hag 85 miljoen wil betalen.

Naar verluidt zijn Barcelona en ManU er al uit, maar wil De Jong zelf voorlopig niet weg uit Camp Nou. Maar omdat Barça zeer actief blijft op de transfermarkt (een bod op Robert Lewandowski, het vastleggen van Raphinha voor meer dan 65 miljoen euro), zal de club vroeg of laat in deze transferperiode water bij de wijn moeten doen om De Jong naar de uitgang te krijgen.