Ga naar de inhoud
'Restricties voor wapens'

Voetballer VS 'doodziek' na zoveelste shooting: 'Doe iets!'

Kljestan (midden) Beeld © Pro Shots / SIPA USA

De schietpartij in Chicago heeft ook de Amerikaanse sportwereld verbijsterd. Opnieuw nam een sporter na een wedstrijd het woord om het niet over het gespeelde duel te hebben, maar om aandacht te vragen voor nieuwe wetgeving voor wapens in de Verenigde Staten. "Als je er niet boos over wordt en je wilt geen nieuwe wetgeving voor wapens in dit land, dan is er iets mis met je."

Sacha Kljestan is een 36-jarige middenvelder van LA Galaxy. De Amerikaanse voetballer is tevens international van zijn land.

Na de competitiewedstrijd tegen Montréal (4-0 zege voor Los Angeles) schoof Kljestan aan voor de gebruikelijke persconferentie. Maar omdat het nieuws over de schietpartij in Chicago net vers was, wilde de speler het niet over voetbal hebben.

6
Lees meer
6 doden bij schietpartij 4 juli-parade in voorstad Chicago, verdachte opgepakt

"Ik ga dit kort houden en geen vragen beantwoorden over de wedstrijd", begon Kljestan, waarmee hij even de lachers op zijn hand kreeg. Blijkbaar had het aanwezig journaille niet door welke kant de persconferentie op zou gaan.

"Ik maak geen grapje", ging de middenvelder verder. "Jullie mogen over de wedstrijd schrijven, als jullie dat willen, maar ik geef er geen reet om. Ik ben doodziek over wat er gebeurd is in Illinois (de staat waarin Chicago ligt, red.). We moeten het hebben over restricties voor wapens. Het is een zieke, slechte cyclus. Het gebeurt elke keer opnieuw en we doen er niets aan. Daar word ik onpasselijk van."

Uvalde

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag (4 juli, een feestdag in Amerika) vond plaats terwijl veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben.

Zoals de massamoord op 24 mei, waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde. En de aanval van 14 mei, waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, is ook nog maar kort geleden.

Steve Kerr, een oud-ploeggenoot van basketballegende Michael Jordan en tegenwoordig trainer, sprak zich toen als sportpersoonlijkheid al emotioneel uit over nieuwe wapenwetgeving.

Basketbalcoach
Lees meer
Basketbalcoach emotioneel na bloedbad Texas: 'Wanneer gaan we hier iets aan doen?'

Kljestan wijst ook naar die recente schietpartijen. 

"Ik weet het niet. Congres, senatoren, als iemand dit ziet: doe iets! Onze kinderen worden overhoop geschoten en we hebben het over 'gedachten en gebeden'. Maar het doet niets. We praten erover op social media, maar er gebeurt niets. Onze regering doet niets. En dan wordt weer opnieuw iemand neergeschoten. Ik word er woedend door."

Triest

"Ik kan aan niets anders meer denken", gaat Kljestan verder. "Ik weet niet meer wat ik moet zeggen. Ik ben geen politicus, maar wel een mens. Ik vrees voor mijn kinderen. Ze oefenen daar wat ze moeten doen als er een schutter op school verschijnt. Dat is triest. Als je er niet boos over wordt en je wilt geen nieuwe wetgeving voor wapens in dit land, dan is er iets mis met je."

Vervolgens krijgt de Amerikaanse international een vraag van een journalist over het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Dat heeft onlangs een zeer omstreden besluit genomen door het landelijk recht op abortus te schrappen.

Kljestan: "Het is belachelijk dat we negen mensen hebben, die niet echt staan voor wat de meerderheid van Amerikanen wil. Ze nemen vrijheden weg van vrouwen. En ze zetten ieders leven op het spel door krankzinnige wetten toe te staan."

Biden
Lees meer
Biden boos over abortusbesluit Hooggerechtshof: 'Tragische fout'