Voetbal

Ihattaren over 'grote broer' Vanenburg: 'Ik huilde bij hem'

29 juni 2022 21:01 Aangepast: 30 juni 2022 10:49

Het is aan Gerald Vanenburg te danken dat de voetballoopbaan van Mohamed Ihattaren er nog niet op zit. Dat zegt de 20-jarige aanvaller in een interview met Ajax TV.

Ajax huurt de 20-jarige Ihattaren dit kalenderjaar van Juventus, met een optie tot koop. De voormalige speler van PSV krijgt bij de kampioen een nieuwe kans. Hij arriveerde begin dit jaar met veel overgewicht in de hoofdstad, maar oogde op de eerste training afgetraind en fit.

"Vanenburg appte me om met me te kunnen praten", zegt Ihattaren over de 58-jarige oud-international. "We hadden gelijk een klik. Hij zei: 'spelers met jouw kwaliteiten kunnen niet stoppen, zet dat maar uit je hoofd'. Een dag later begonnen we al met trainen."

'Geen prof meer'

"Gerald is m'n grootste fan", vervolgde Ihattaren. "Hij is een goede gozer. We gingen heel vaak wandelen samen. Maar ook praten, trainen, bellen. Ik huilde bij hem, alles. Hij was als een grote broer voor me. Ik kon hem ook alles vertellen, nog steeds. Ik ben hem daar erg dankbaar voor."

Ihattaren erkent dat hij in het begin veel te zwaar was. En dat de woorden van Vanenburg hem op het juiste pad brachten. "Hij heeft me echt geraakt. Dingen die ik wilde horen, die ik lang niet had gehoord, vertelde hij me. Toen ik eraan begon, dacht ik: 'dit is onmogelijk'. Ik was echt zwaar geworden, eigenlijk geen prof meer. Ik ben wel blij dat ik ben, waar ik nu ben."

Carrière klaar?

Ajax, toen nog onder leiding van Erik ten Hag, zat er meteen bovenop bij Ihattaren. De club hield de speler scherp in de gaten, zodat hij topfit zou worden.

"Ze gingen op alles letten. Mijn slaap, het eten. Ik kon geen kant op, was steeds omringd. Dat vond ik irritant, maar het moest. Dat maakte Ajax ook steeds duidelijk. 'Een half jaar bikkelen en volgend jaar in Ajax 1, of een half jaar aankloten en je carrière is klaar'. Zo hard brachten ze het. Dat zette me wel aan het denken."

Kleedkamer 1

Alfred Schreuder, de nieuwe trainer van Ajax, sprak vorige week zijn vertrouwen uit in Ihattaren. "Hij zit nu in kleedkamer 1, zoals we dat hier noemen. Dat is al een mooie beloning voor hem. Nu moet hij wedstrijdritme krijgen en fit blijven. Op jonge leeftijd was hij al zo goed. Dat zag je bij PSV. De klasse druipt nog steeds van hem af."

"Ik ben me steeds meer voetballer gaan voelen", sluit Ihattaren af. "Ik ben enorm blij dat ik bij Ajax enorm veel liefde krijg. Echt heel veel liefde. Ik ben gelukkig op dit moment. Ik voel me weer mens. Ik hoop dit jaar een grotere bijdrage te kunnen leveren aan een kampioenschap. Daar gaan we voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ihattaren toont klasse tijdens eerste oefenduel Ajax

VTBL/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore