Voetbal

Minister Helder spreekt zich uit tegen komst Super League

29 juni 2022 15:53 Aangepast: 29 juni 2022 18:18

Minister Conny Helder van Sport heeft zich woensdag uitgesproken tegen de komst van een mogelijke Super League in het voetbal. Dat deed de VVD-bewindsvrouw tijdens een commissiedebat over het sportbeleid.

De KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, spelersvakbond VVCS en het Supporterscollectief Nederland hadden Helder eerder verzocht zich bij het Hof van Justitie van de Europese Unie uit te spreken tegen de opzet van een 'gesloten' competitie voor een select aantal Europese topclubs. Ruim een jaar geleden kondigden twaalf clubs aan een Super League te willen starten, maar onder druk van bonden, overheden en supporters trokken heel wat van die clubs zich al snel terug.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie buigt zich op verzoek van een Spaanse rechter over de zaak. Over een aantal weken vindt een hoorzitting plaats. Volgens de KNVB gaat de Duitse overheid gebruik maken van het spreekrecht tijdens de hoorzitting. Of Nederland dat ook gaat doen, is niet duidelijk.

Financiële solidariteit

Officieel zijn alleen de Spaanse clubs Real Madrid en FC Barcelona en de Italiaanse ploeg Juventus nog betrokken bij de plannen voor een lucratieve Super League. De zes Engelse clubs die wilden meedoen, trokken zich vorig jaar al snel terug vanwege grootschalige supportersprotesten. De Super League met vaste deelnemers zou een concurrent worden van de Champions League, waarvoor clubs zich via hun nationale competitie moeten plaatsen.

"Een initiatief gedreven door persoonlijk en financieel gewin van enkele clubs en niet door de algehele waarden die gelden binnen de Europese sportlandschap; sportiviteit, solidariteit en open competitie", staat in de brief aan de minister. "Het voorstel is niet goed voor de toekomst van het Nederlands voetbal. De komst van een Super League pakt zeer slecht uit voor de financiële solidariteit tussen de breedte en de top van het voetbal, de positie en clubliefde van supporters en het gehele voetbalecosysteem in Nederland komt hiermee ernstig in gevaar. Het voetbal is een sterke verbindende factor in ons land. Als de Super League er komt, dan raakt dit verloren."

Het Europees Parlement sprak zich eind vorig jaar uit tegen 'afscheidende competities' als de Super League.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore