Voetbal

Vitesse stap dichter bij overname

28 juni 2022 12:56
Stadion de Gelredome van Vitesse Beeld © Pro Shots / Stefan Koops

Vitesse-eigenaar Valeriy Oyf is volgens een persbericht van de Arnhemse voetbalclub bereid om zijn aandelen over te dragen aan een stichting. Deze eerste stap richting een officiële overname, door een nog onbekende partij, moet nog wel worden goedgekeurd door de KNVB.

"Met de aandelen in eigen, Arnhems beheer, staat de club zelf aan het roer bij het bepalen van de koers richting een mogelijke overnametransactie. Daarvoor is inmiddels ook een basis gelegd", aldus Vitesse in het schrijven.

De stichting 'Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem' komt in het geval van een goedgekeurde overdracht ook in het bezit van alle 'gewone aandelen' van de club. Het orgaan heeft al het prioriteitsaandeel in beheer.

Bij een overname zal Oyf ook de huidige schuld van 155 miljoen euro kwijtschelden. "Daardoor kan er met een schone lei worden begonnen aan een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis", aldus de Arnhemse club.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Volgt Vitesse-eigenaar Oyf het voorbeeld van miljardair Abramovich?

Putin

Oyf wilde van zijn aandelen af sinds Rusland een oorlog begon in Oekraïne. Vitesse kreeg in eerste instantie veel kritiek te verduren, omdat het niet naar buiten trad over de relatie tussen Oyf en de Russische president Putin.

Begin maart distantieerde Vitesse zich alsnog van het geweld, maar viel niet de naam van Oyf in het statement van de club, waarin de Arnhemmers zich uitspraken voor 'vrede in Oekraïne'.

Oyf is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog bij de Sovjet-Unie hoorde, maar hij heeft een Russisch paspoort. Oyf dekte jarenlang de tekorten van Vitesse, die de afgelopen drie jaar opliepen tot over de 26 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

AZ laat Vitesse kansloos en plaatst zich voor Europees voetbal

Koopcontract

Daarna was het wachten op een geïnteresseerde partij die de aandelen van Oyf wil overnemen. Die blijkt nu gevonden. "Ondertussen is er reeds een intentieovereenkomst getekend met een nog nader bekend te maken overnamepartij", aldus Vitesse. "Het is de bedoeling dat deze overeenkomst in de komende periode zal worden omgezet in een definitief koopcontract, zodat de beoogde overname, na goedkeuring van onder meer de licentiecommissie van de KNVB, kan worden afgerond."

Algemeen directeur Pascal van Wijk van Vitesse zegt verder niets kwijt te kunnen: "Ik wil graag benadrukken dat we het liefst meer over de overnamesituatie zouden communiceren, maar dat we hopen dat men begrijpt dat dit niet altijd ten gunste is van het traject. Wat dat betreft is het wel prettig dat we nu kunnen bekendmaken dat we behoorlijk op weg zijn. Tegelijkertijd is er nog een aantal stappen te zetten. Dat moet in alle rust blijven gebeuren. Tot een uiteindelijke overdracht zullen we geen nadere inhoudelijke mededelingen kunnen doen, aangezien dit een afspraak tussen alle betrokken partijen is, waaraan wij ook juridisch zijn gebonden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore