Ga naar de inhoud
Nations League

De Vrij start als aanvoerder van Oranje tegen Wales

Stefan de Vrij begint morgenavond als aanvoerder van het Nederlands elftal aan de uitwedstrijd tegen Wales in de Nations League. De 30-jarige verdediger vervangt Virgil van Dijk, die vrijdag tegen België zijn laatste duel van een lang seizoen speelde. De verdediger van Liverpool geniet inmiddels van een vakantie.

De 30-jarige De Vrij werd in 2014 tot beste verdediger van het WK in Brazilië verkozen. Op weg naar de mondiale eindronde in Qatar is het dringen voor een basisplaats in de defensie van Oranje. Van Gaal bereidt zijn ploeg voor op een speelwijze met drie centrale verdedigers. De Vrij moet onder meer concurreren met Van Dijk, Matthijs de Ligt, Nathan Aké en Juriën Timber. Aké heeft als voordeel dat hij linksbenig is. Van Gaal neemt het liefst een centrale linksbenige verdediger in zijn basisploeg op.

Dit
Lees ook:
Dit is de methode-Van Gaal: 'Geen automatische rittenkaart bij Oranje'

De bondscoach wilde op een afsluitende persconferentie zijn basisploeg voor het duel met Wales niet prijsgeven. "Maar ik wil deze weken heel veel spelers aan het werk zien", zei hij. "Van de spelers die tegen België speelden weet ik alles. Maar ik wil van de andere spelers graag weten of ze de stress van het Nederlands elftal aankunnen. Teun Koopmeiners speelt vaak geweldig bij Atalanta, maar bij Oranje haalde hij niet zijn niveau. Zulke jongens moet ik weer zien spelen."

Spelers vermoeid

Van Gaal merkte de afgelopen dagen ook dat veel basisspelers van het gewonnen duel van vrijdag met België (4-1) vermoeid waren. "Ik heb ze daarom niet een maar twee dagen nauwelijks belast", zei hij. "We hebben het laatste kwartier van het duel met de Belgen minder gevoetbald. Dat had te maken met de vermoeidheid van de spelers. Ze waren echt op. Het was een heel intense wedstrijd. Als zelfs Davy Klaassen moe is, dan weet ik dat het een intense wedstrijd geweest is."