Voetbal

Van Gaal gaat voor of na uitduel met Wales uitgebreid rouleren

06 juni 2022 07:13 Aangepast: 06 juni 2022 11:22

Louis van Gaal gebruikt de duels van het Nederlands elftal in de Nations League vooral om te weten te komen met welke internationals en speelwijze hij de meeste mogelijkheid op succes heeft tijdens het WK in Qatar. De bondscoach kan het uitduel van woensdag met Wales benutten om andere spelers een kans te geven. Ook kan hij voor een groot deel vasthouden aan de ploeg die vrijdag België te kijk zette (4-1) en pas in de interlands tegen Polen en opnieuw Wales rouleren.

Van Gaal moet Virgil van Dijk sowieso vervangen. De aanvoerder verliet zaterdagmiddag het trainingskamp van Oranje. Hij mag op vakantie na een slopend seizoen met 60 officiële duels. De bondscoach heeft met Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt goede vervangers voor Van Dijk. Maar hoe gaat hij zijn ploeg verder formeren?

Van Gaal verklapte vorige week al dat hij alle spelers uit zijn selectie aan het werk wil zien tijdens de eerste vier duels in de Nations League. "Iedereen krijgt een kans", zei de 70-jarige coach. "Ik wil nu zoveel mogelijk jongens aan het werk zien, zodat ik straks bij het samenstellen van de definitieve selectie de juiste keus kan maken. Daarbij spelen we vier duels in elf dagen. Ik wil mijn spelers niet overbelasten."

Wales

Oranje heeft vijf dagen rust gehad als het woensdag aftrapt in Wales, dat zich zondag voor het eerst sinds 1958 voor een WK kwalificeerde. De spelers van Wales vierden de zege uitgebreid. Het is afwachten hoe ze het duel met Oranje benaderen. Het Nederlands elftal speelt na het duel met Wales nog binnen zes dagen tegen Polen (11 juni) en Wales (14 juni), Mogelijk gaat Van Gaal pas in die twee duels uitgebreid rouleren.

De meeste basisspelers van het duel met de Belgen zullen woensdag op tijd hersteld zijn om ook tegen Wales te beginnen. Als Van Gaal weer voor hen kiest, vergroot dat normaal gesproken de kans op succes. Als Oranje ook het tweede groepsduel met Wales wint, dan ligt het op koers voor de eindzege van divisie A en groep vier.

Voordelen

Dat biedt voordelen. De poulewinnaar speelt in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2024 niet in een groep van zes maar in een poule met vijf teams. Twaalf ploegen die zich niet via het kwalificatietoernooi voor het EK in Duitsland weten te kwalificeren, krijgen een herkansing in de play-offs om drie resterende tickets. De resultaten in de Nations League zijn bepalend voor deelname aan die play-offs. Ook strijdt de poulewinnaar volgend jaar om winst van de Nations League.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zweedse scheidsrechter Nyberg leidt Oranje in Wales

ANP/VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore