Voetbal

Debuterende trainer Kuijt ziet ADO Den Haag als mooie uitdaging

02 juni 2022 12:46

Dirk Kuijt ziet het als een "fantastische uitdaging" om ADO Den Haag als hoofdtrainer terug te brengen naar de Eredivisie. "Dit is een slapende reus", zei Kuijt bij zijn presentatie. "Deze club moet niet alleen in de Eredivisie spelen, maar dan ook in het linkerrijtje van de ranglijst staan. Het doel is volgend seizoen al te promoveren."

De 41-jarige Kuijt zette zijn handtekening onder een contract van een jaar, met een optie voor nog een seizoen. ADO Den Haag is niet de makkelijkste club om als trainer in het betaalde voetbal te debuteren. De club nam de afgelopen jaren in snel tempo afscheid van eigenaren, bestuurders, trainers en spelers. En de harde supporterskern van ADO komt herhaaldelijk slecht in het nieuws, zoals zondag na het mislukte promotieduel met Excelsior. "Maar ik heb als voetballer ook altijd moeten knokken", vertelde de 104-voudig international van Oranje. "Eerst bij FC Utrecht, later bij Feyenoord en Liverpool. En bij Fenerbahçe komt er ook wat op je af als je verliest."

Kuijt sloot in 2017 zijn voetbalcarrière af met een hattrick in de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Heracles Almelo (3-1). Hij bleef daarna bij de club uit Rotterdam om onder leiding van de toenmalige directeur Martin van Geel ervaring op te doen in het management. Kuijt werd een jaar later trainer van Feyenoord Onder 19 en hij liep tijdens de trainerscursus als stagiair mee bij de Rotterdamse hoofdmacht. Hij slaagde er niet in om hoofdtrainer van Feyenoord te worden en verliet vervolgens de club. Kuijt was de afgelopen maanden geregeld als voetbalanalyticus op televisie te zien.

Vertrouwen

"Ik heb een mooie loopbaan als voetballer gehad", zei de geboren Katwijker. "En ik had meteen de ambitie om trainer te worden. Ik heb daar ook in geïnvesteerd door cursussen af te ronden en bij Quick Boys en Feyenoord ervaring op te doen. Ik zie dit als een mooie kans. Ik ben positief. We gaan er een succes van maken."

Kuijt staat voor de zware opgave om ADO terug te brengen naar de Eredivisie. De degradanten Willem II, Heracles Almelo en PEC Zwolle willen ook zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. De Graafschap, NAC Breda en Roda JC hebben dezelfde ambities als ADO. "Ik vind het heel belangrijk dat we de huidige spelersgroep van ADO bijeenhouden", zei Kuijt, die John Metgod als assistent meeneemt naar Den Haag. "En daarnaast gaan we kijken naar versterkingen. ADO was zondag een strafschop verwijderd van de de Eredivisie. Ik heb er alle vertrouwen in dat we komend seizoen wél promoveren."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore