Ga naar de inhoud
Nederlands elftal

Louis van Gaal: 'Wijnaldum heeft niet geleverd'

Van Gaal en Wijnaldum in oktober 2021 Beeld © Pro Shots / Stefan Koops

Georginio Wijnaldum heeft de laatste keer dat hij als middenvelder bij het Nederlands elftal zat 'niet geleverd'. Dat zei bondscoach Louis van Gaal vandaag op een persconferentie in aanloop naar de vier Nations League-duels die komende week op het programma staan.

Wijnaldum speelde eerder dit jaar niet in het oefenduel met Denemarken, terwijl hij wel bij de selectie van Van Gaal zat. In de sparringspartij met Duitsland, een paar dagen later, kwam de middenvelder van Paris Saint-Germain (PSG) pas na rust in het veld voor Teun Koopmeiners.

Blijkbaar heeft de reserveaanvoerder toen te weinig indruk kunnen maken. "Wijnaldum heeft niet geleverd", zei Van Gaal over het ontbreken van de middenvelder in zijn huidige definitieve selectie.

'Geen revalidatiecentrum'

Wijnaldum komt dit seizoen amper aan spelen toe bij PSG. Toch is dat niet de reden, volgens Van Gaal, om hem te laten afvallen. "Ik houd al langer niet meer vast aan principe van speelminuten. Dat spelers per se moeten spelen bij hun clubs, om in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal. Maar vorm vind ik wel belangrijk. Oranje is geen revalidatiecentrum, geen psychotherapeutisch centrum. Je moet leveren."

'Niet uitgewist'

Van Gaal voegt eraan toe dat Wijnaldum zeker niet uit beeld is voor het WK in Qatar, later dit kalenderjaar. "Als hij zijn normale vorm hervindt, gaat hij gewoon weer spelen. Ik ben een liefhebber van Georginio, maar je moet het wel waarmaken."

In een Skype-gesprek met Wijnaldum kreeg de middenvelder de vervelende boodschap te horen. Had hij begrip voor de uitleg van Van Gaal? "Dat denk ik niet. Ik vind het logisch dat hij boos of teleurgesteld is. Georginio wil er graag bij zijn. Als hij zijn vorm terug heeft, selecteer ik hem meteen. Hij is niet uitgewist."